Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Studiu global: băncile înregistrează progrese notabile în ceea ce privește implementarea practicilor sustenabile. Florin Dănescu, ARB: una dintre preocupările băncilor este să asigure, prin intermediul practicilor bancare responsabile, implicarea în proiecte durabile și sustenabile care să accelereze eficiența economică, echitatea socială și prezervarea mediului înconjurător prin practici de management al riscurilor
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri de top > Studiu global: băncile înregistrează progrese notabile în ceea ce privește implementarea practicilor sustenabile. Florin Dănescu, ARB: una dintre preocupările băncilor este să asigure, prin intermediul practicilor bancare responsabile, implicarea în proiecte durabile și sustenabile care să accelereze eficiența economică, echitatea socială și prezervarea mediului înconjurător prin practici de management al riscurilor
Stiri de top

Studiu global: băncile înregistrează progrese notabile în ceea ce privește implementarea practicilor sustenabile. Florin Dănescu, ARB: una dintre preocupările băncilor este să asigure, prin intermediul practicilor bancare responsabile, implicarea în proiecte durabile și sustenabile care să accelereze eficiența economică, echitatea socială și prezervarea mediului înconjurător prin practici de management al riscurilor

Gabriela Dinu
Last updated: 22/04/2021 15:49
Gabriela Dinu 4 ani ago
Share
Dănescun: industria bancară asigură un rol cheie în buna funcţionare a mecanismelor economice şi financiare,
SHARE
Dănescun: industria bancară asigură un rol cheie în buna funcţionare a mecanismelor economice şi financiare,

Industria bancară globală recunoaște oportunitățile, cât și riscurile pe care le prezintă inițiativele legate de sustenabilitate. Cu toate acestea, implementarea completă a practicilor menite să atingă obiectivele de sustenabilitate rămâne un proiect în desfășurare, se arată într-un studiu Mazars privind practicile bancare responsabile. Studiul global evaluează practicile sustenabile a 37 dintre cele mai mari bănci din lume cu sediul în Europa, Africa, America, Asia-Pacific.

Contents
Analiza globală arată că majoritatea băncilor evaluate:Îmbunătățiri în toate domeniile: 2021 vs. 2020Băncile franceze și britanice conduc la capitolele cultură, guvernanță și strategieBăncile din America de Nord au performanțe bune în domenii precum transparenţa informațiilor legate de ESGBăncile sud-americane se remarcă la capitolele guvernanță și sustenabilitateBăncile sud-americane au performanțe bune în ceea ce privește guvernanța și sustenabilitatea. Trebuie să lucreze în schimb la integrarea riscurilor ESG, inclusiv a riscurilor climatice în cadrul lor de management al riscurilor și la dezvoltarea unei oferte de produse care promovează sustenabilitatea și responsabilitatea.

„Riscul climatic și aspectele ce țin de Mediu, Societate și Guvernanță (ESG) sunt arii de interes foarte importante la nivel global și economic ce trebuie recunoscute ca atare. Local, există o creștere a nivelului de conștientizare a băncilor și a implicațiilor schimbărilor climatice asupra stabilității sistemului financiar și economiei în ansamblu, însă mai sunt încă aspecte de îmbunătățit în ceea ce privește implementarea măsurilor care să promoveze o cultură a practicilor sustenabile și adaptarea structurilor organizatorice, promovarea produselor și serviciilor care susțin sustenabilitatea climatică și de mediu sau includerea riscurilor climatice și de mediu în procesele de guvernanță, analiza riscurilor, raportare și strategie de afaceri.”, a menţionat Răzvan Butucaru, Partener, Financial Services & Advisory Leader, Mazars România.

Analiza globală arată că majoritatea băncilor evaluate:

1. Încurajează o cultură a sustenabilității și alocă responsabilitatea pentru acest lucru funcțiilor de conducere superioară. În medie, 74% dintre bănci au implementat măsuri care promovează o cultură a sustenabilității și și-au adaptat structura de guvernanță, comparativ cu 49% anul trecut. Cu toate acestea, integrarea abilităților legate de Mediu, Societate și Guvernanță (ESG) în selectarea membrilor de conducere, precum și stabilirea de criterii ce țin de măsurarea performanței în materie de ESG la stabilirea remunerației rămân practici rare.

2. Se angajează să atingă obiectivele SMART în ceea ce privește sustenabilitatea, obiectivele legate de climă fiind cele mai răspândite. Metodologiile pentru alinierea strategică la Acordul de la Paris au câștigat atenție: aproximativ 51% dintre bănci au în vedere metodologia PACTA pentru a-și alinia portofoliile financiare cu obiectivele Acordului de la Paris. Totuşi, acest lucru nu a fost încă reflectat în angajamentele oficiale ale băncilor față de neutralitatea climatică.

3. Au practici de management al riscurilor mai avansate în ceea ce privește integrarea riscurilor climatice decât cele generale legate de ESG – majoritatea dezvoltând capabilități de analiză a scenariului climatic. Cu toate acestea, impactul financiar al schimbărilor climatice asupra băncilor rămâne dificil de măsurat, din cauza lipsei de informații cantitative. Numai 22% dintre bănci furnizează date cantitative despre materialitatea riscurilor climatice.

4. Implementează standarde de raportare în materie de sustenabilitate, axate în principal pe obiectivele climatice, recomandările Climate Disclosure Standards Board (CDP) și Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) fiind cele mai comune. În ceea ce privește indicatorii și obiectivele, emisiile de GES sunt cel mai frecvent raportate. O provocare esențială în raportare rămân emisiile de GES din domeniul de aplicare 3; doar 11% dintre bănci divulgă aspecte legate de activitățile lor de finanțare.

5. Au o ofertă corporativă mai matură decât cea pentru persoane fizice, iar produsele care promovează sustenabilitatea climatică și de mediu sunt mai răspândite decât produsele economice și sociale. De exemplu, 78% dintre bănci au dezvoltat oferte de “produse verzi” pentru companii, în timp ce numai 32% au dezvoltat produse care promovează sustenabilitatea dedicate persoanelor fizice. Compararea ofertelor băncilor rămâne o provocare din cauza lipsei cadrelor de raportare standardizate.

„Este clar că băncile se angajează din ce în ce mai mult să dezvolte practicile mai sustenabile, iar acest lucru a generat progrese față de situația descoperită de primul nostru studiu. Constatările sunt încurajatoare, însă surprind și munca ce rămâne de făcut. Băncile trebuie să implementeze complet practicile relevante, în special în ceea ce privește gestionarea riscului climatic și prezentarea de informații referitoare la ESG, dacă vor să îndeplinească obiectivele de sustenabilitate. O modalitate de a face acest lucru este îmbunătățirea metodologiilor și cuantificarea mai bună a impacturilor legate de schimbările climatice în raportare. Evoluțiile pozitive din acest domeniu ar putea permite băncilor să își joace pe deplin rolul în modelarea unui viitor mai sustenabil pentru economia globală.”, a menționat Leila Kamdem-Fotso, Partener Mazars.

Îmbunătățiri în toate domeniile: 2021 vs. 2020

 

Comparând rezultatele recente cu cele ale evaluării din 2020, băncile au înregistrat progrese în toate aspectele analizate:
● În medie, 82% dintre bănci au acum în portofoliu oferte de produse care promovează o dezvoltare sustenabilă, comparativ cu 47% anul trecut.
● Proporția băncilor care promovează o cultură a sustenabilității și care și-au actualizat structurile de guvernanță în consecință a crescut la jumătate (51%); o creștere similară (45%) se observă la nivelul băncilor care își aliniază informațiile la standardele de raportare ESG.
● Există decalaje clare în domenii precum încorporarea criteriilor ESG și climatice în cadrele de management al riscurilor și implementarea strategiilor pentru sustenabilitate (creștere de 22%, respectiv de 20%).

„Industria bancară asigură un rol cheie în buna funcţionare a mecanismelor economice şi financiare, cu impact asupra evoluţiilor macroeconomice şi a îmbunătăţirii gradului de prosperitate economică din România. La fel ca în plan global, una dintre preocupările băncilor este să asigure, prin intermediul practicilor bancare responsabile, implicarea în proiecte durabile și sustenabile care să accelereze eficiența economică, echitatea socială și prezervarea mediului înconjurător prin practici de management al riscurilor”, a declarat Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor.

Băncile franceze și britanice conduc la capitolele cultură, guvernanță și strategie

Băncile franceze și britanice au o poziție de lider în ceea ce privește cultura și guvernanța, strategia și dezvoltarea unei oferte de produse responsabile. Băncile din ambele țări obțin un scor ridicat în ceea ce privește alinierea informațiilor cu standardele de raportare ESG și integrarea riscurilor ESG în cadrul de management al riscurilor. Există loc de îmbunătățire în ceea ce privește utilizarea analizei scenariilor climatice în scopuri de management al riscurilor, precum și în zona prezentării de informații mai detaliate. Banca Angliei, Banque de France și Banca Centrală Europeană sunt unele dintre băncile care își sporesc atenția asupra acestor domenii.

Băncile din America de Nord au performanțe bune în domenii precum transparenţa informațiilor legate de ESG

Băncile din America de Nord au performanțe bune în ceea ce privește guvernanța, strategia, prezentarea de informații legate de ESG și oferta de produse care promovează sustenabilitatea și responsabilitatea. Acestea s-au descurcat bine în implementarea politicii de prezentare a informațiilor legate de ESG, unde au depășit în medie băncile franceze și britanice. La fel ca în cazul băncilor franceze și britanice, există încă loc pentru o mai bună integrare a riscurilor ESG în cadrul de management al riscurilor.

Băncile sud-americane se remarcă la capitolele guvernanță și sustenabilitate

Băncile sud-americane au performanțe bune în ceea ce privește guvernanța și sustenabilitatea. Trebuie să lucreze în schimb la integrarea riscurilor ESG, inclusiv a riscurilor climatice în cadrul lor de management al riscurilor și la dezvoltarea unei oferte de produse care promovează sustenabilitatea și responsabilitatea.

Băncile din Asia și Pacific au performanțe bune în ceea ce privește oferta de produse

Băncile din Asia și Pacific au performanțe deosebite în ceea ce privește oferta lor de produse care promovează sustenabilitatea și responsabilitatea. Două treimi dintre aceste bănci propun servicii și produse sustenabile pe toate liniile lor de activitate. Scorurile generale pentru regiune arată posibilități de îmbunătățire la nivelul strategiei, al managementului riscurilor și al prezentării de informații. În Hong Kong, Noua Zeelandă și Australia, se așteaptă ca o nouă reglementare să creeze reziliența la schimbările climatice și politici eficiente de comunicare a informațiilor și să faciliteze probabil o abordare mai sistematică a sustenabilității.

You Might Also Like

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

TAGGED: Mazars, sustenabilitat, PACTA, Leila Kamdem-Fotso, Răzvan Butucaru, Florin Danescu, banci, ARB, Smart, ESG
Gabriela Dinu 22/04/2021
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article Șapte din zece investitori au un apetit în creștere pentru proiecte verzi pe fondul pandemiei. Claudiu Sabău, ING Bank: ”Ne bucurăm să vedem tot mai mulți clienți care își definesc obiective clare de sustenabilitate și venim în întâmpinarea nevoilor lor prin oferirea de credite verzi”
Next Article Fundația Comunitară București și cu Banca Transilvania lansează “Inclusiv în cartier”, programul de creștere a comunităților de cartier. Sergiu Mircea: Este nevoie să construim acest ţesut comunitar, care creşte solidaritatea între oameni. Valorile comune ne ţin împreună şi ne definesc ca şi comunitate

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

3 zile ago

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

3 zile ago

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

3 zile ago

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

3 zile ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?