Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a subliniat că românii rămân interesați de programul Noua Casă deoarece Programul facilitează achiziţia unui imobil cu credite garantate de stat cu avans minim (între 5% și 15%) și taxe minime (n.r. comisionul Fondului de Garantare de 0,3%).
Oficialul precizează că până în prezent peste 7.600 de români au beneficiat de programul Noua Casă, iar valoarea totală a solicitărilor de garantare a fost de peste un miliard de lei, reprezentând 67% din plafonul alocat pentru anul 2021.
„De la începutul anului, 7.632 de români au beneficiat de programul ‘Noua Casă’. Valoarea totală a solicitărilor de garantare a fost de peste un miliard de lei, reprezentând 67% din plafonul alocat pentru anul 2021. Valoarea totală a creditelor acordate în baza garanţiilor programului ‘Noua Casă’ este de 1,96 miliarde de lei”, a menţionat Alexandru Nazare.
Recent, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), anunța că interesul este maxim, și primesc zilnic aproximativ 200 de cereri. Potrivit oficialului, plafonul de garantare disponibil in acest an va răspunde solicitărilor a peste 18.000 aplicanți Noua Cas[.
Plafonul de garantare a programului Noua Casă 2021 este în valoare de 1,5 miliarde de lei, iar Ministerul Finanţelor a diminuat comisionul de administrare, de la 0,40% la un nivel de 0,30% din soldul garanţiei.
Cele 14 bănci partenere în program sunt Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, UniCredit Bank, Garanti BBVA, First Bank, Vista Bank, BRD, Intesa Sanpaolo Bank și Alpha Bank.
Totuși, românii apelează mai mult la creditele ipotecare standard
Datele BNR arată că expunerea băncilor comerciale în raport cu piața imobiliară sunt importante. În cazul pieței imobiliare rezidențiale, acestea însumează peste două treimi din portofoliul de credite acordate populației (69 la sută, respectiv 100,3 miliarde lei, decembrie 2020). Creditele acordate prin programul „Prima casă” reprezintă o parte însemnată a stocului de credite ipotecare. Rolul sistemic al creditelor „Prima casă” este pe un trend descrescător, acestea reprezentând 21% din fluxul de credite noi ipotecare acordate populației în ultimele 12 luni și, respectiv, 41 la sută din stocul total de împrumuturi ipotecare (în decembrie 2020).