OTP Group a anunțat rezultatele financiare pentru primul semestru al acestui an. Conform raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele Grupului, OTP Bank România a înregistrat în prima jumătate a anului un profit consolidat după impozitare de 27 milioane RON, marcând o creștere de aproape 50% față de primul semestru al anului trecut.
„Pașii pe care îi facem cu hotărâre în programul nostru de creștere la nivel național sunt confirmați de rezultatele acestor prime șase luni ale anului. Piața exprimă o nevoie solidă de finanțare, iar programele noastre de investiții, în zona operațională, digitalizare sau dezvoltare de produs, au exact acest scop, de a atrage noi clienți și de adaptare constantă a ofertei. Corelația este directă, cu rezultate frumoase în ceea ce privește împrumuturile noi sau creșterea pentru linia împrumuturilor performante, unde suntem deja în linie pentru atingerea țintei de creștere pentru acest an”, a declarat Gyula Fatér, Director General OTP Bank România.
Profitul operațional din primele șase luni ale anului 2021 a fost de 43 milioane RON, în scădere față de aceeași perioadă din 2020, în consecința creșterii cheltuielilor operaționale cu 26%, ca urmare a strategiei de dezvoltare organică Apollo, lansată în 2019. Astfel, creșterea de 11% a numărului de angajați a generat cheltuieli mai mari cu personalul, în timp ce contribuția anuală pentru Fondul de garantare a depozitelor, plătită în primul trimestru al anului, a adăugat o sumă de circa 21 milioane RON (mai mare cu 8,4 milioane lei față de anul anterior) la totalul cheltuielilor.
Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 3%, ajungând la un total de 232 milioane RON. Acestea au fost susținute de dezvoltarea susținută a volumelor de împrumuturi performante, dar atenuate de reducerea graduală a marjelor nete ale dobânzilor. Un factor important îl reprezintă și taxele și comisioanele nete, care au crescut cu 11% in trimestrul doi.
În primul semestru, costul total al riscului s-a redus la 10 milioane RON datorită costurilor mai mici ale riscului de credit decât în perioadele de bază și a eliberării unor provizioane. Modificarea metodologiei de calcul al riscului a adus cu sine o creștere de 14 milioane RON în al doilea trimestru al acestui an.
Volumul creditelor performante a crescut cu 16% în primul semestru din 2021, fiind susținut puternic de creșterea împrumuturilor nou acordate către clienți +158%, de creșterea creditării imobiliare +116%, sau de contribuția solidă a segmentului corporativ +9% de la an la an.
Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 9%, în primele șase luni ale anului, cu o dinamică alimentată de segmentele Retail (+13%) și IMM și Micro (+13%). Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 15,957 miliarde lei, în creștere cu 17% față de nivelul consemnat în primul semestru din 2020.
Rata de adecvare a capitalului băncii a (crescut) la un nivel confortabil de 21,9% (+1 pp de la an la an).
În primele șase luni ale acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 246 miliarde HUF (3.373 milioane RON), iar profitul contabil a fost de 215 miliarde HUF (2.946 milioane RON).