În următorii doi ani economia va creşte cu 4% în fiecare an, avem o recuperarea post COVID puternică, insă există anumite vulnerabilităţi, a explicat Guvernatorul Mugur Isărescu într-o prezentare susţinută cu ocazia întâlnirii cu ambasadoarea Franței la București și reprezentanți ai Mouvement des Entreprises de France International.
În cadrul evenimentului, acesta a susținut o prezentare, aducând în discuție teme precum impactul pandemiei asupra procesului de convergență, evoluția inflației în contextul creșterii semnificative a prețurilor în industria energetică, respectiv măsurile de politică monetară pe care banca centrală le-a adoptat pentru sprijinirea redresării economiei.
Totodată, Guvernatorul a evidențiat faptul că activitatea economică a României a înregistrat progrese remarcabile înainte de criza COVID-19, ceea ce a avut ca rezultat reducerea decalajului PIB-ului pe cap de locuitor, în comparație cu media OECD, de la aproape 70% până la aproximativ 35%,
Potrivit documentului analizat de BankingNews, PIB-ul a atins nivelul pre-criză la începutul anului 2021 și va fi în jur de 7% în 2021 și în jur de 4% în următorul doi ani.
Prognozele BNR indică o creştere economică de 4% în următorii 2 ani
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu arată că pandemia a vulnerabilizat economia. România are în continuare vulnerabilităţi legate de creşterea inflaţiei (din cauza crizei din energie), creşterea deficitului de cont curent şi creşterea datoriei publice, dar care se mentine sub 60% din PIB.
De altfel, bugetul general consolidat a încheiat anul trecut cu un deficit de 6,72% din Produsul Intern Brut, respectiv 80 de miliarde de lei, în scădere faţă de deficitul de 101,8 miliarde lei (9,61% din PIB) înregistrat în anul 2020. BNR reaminteste că autoritățile vizează un nivel de 5,8% pentru 2022.
Acum două decenii, inflația în Romania era in interval de două cifre. După adoptarea unui regimul de țintire a inflației (2005), și aderarea UE din 2007, BNR a acţionat constant coborând inflaţia la nivelurile mediei europene. Insă, evoluțiile legate de piața energiei în special au dus rata inflației la final de an 2021 la 8,2%. Șocul inflaționist din energie a lovit puternic coșul de consum al romanilor, pe tot parcusul anului 2021. Chiar dacă aceste cresteri au fost parțial compensate prin sprijin guvernamental, opinia Guvernatorului este ca vom contabiliza o presiune inflaționistă până la sfârșitul anului.
Potrivit documentului, rezervele valutare ale României sunt robuste, ajungând la 48,5 miliarde EUR la sfârşitul lunii ianuarie 2022, fiind suficiente pentru a face faţă unor şocuri externe.
În timpul pandemiei, politica monetară a sprijinit economia, dar pe fondul presiunilor inflaționiste recente, BNR schimbă politica dobânzilor pentru a combate inflația.
Când a izbucnit pandemia, BNR a inițiat un program menit sa susțină economia: a redus dobanda de politică monetara, a mentinut lichiditate la niveluri moderate, a cumpărat un volum moderat de obligațiuni pe piața secundară.Odată ce inflația a reapărut, BNR a schimbat procesul oprind achiziționarea de obligațiuni de stat, a realizat un control mai strict al lichidității, iar toamna a insmenat debutul creșterilor ratei de politica monetară, se mai precizează în prezentarea făcută de Mugur Isarescu.
Profitul net al sistemului bancar în primele 11 luni a ajuns la 7,5 mld. de lei
Domnia sa reaminteste că după 2014, sistemul bancar s-a redinamizat. Analiza arata ca sistemul bancar actual este într-o poziţie bună, nivelul de adecvare al capitalului şi indicatorii de lichiditate fiind peste pragurile minime. De altfel, 2021 a fost al șaptelea an consecutiv de profit pentru băncile românești, cu ROE de peste 13% în primele 11 luni ale anului 2021 și un profit net de 7,5 mld. de lei. Rata creditelor neperformante este sub control, în noiembrie 2021 se situa la 3,5%, mai spune Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.