Guvernul a aprobat Hotărârea de Guvern ce prevede continuarea programului guvernamental Noua Casă și în 2022 și a decis alocarea unui plafon al garanțiilor de 1,5 miliarde lei care pot fi emise în acest an
Potrivit acestei hotărâri aprobate astăzi, în actul normativ a fost introdusă o modificare potrivit căreia beneficiarii vor avea obligația să încheie poliție de asigurare împotriva tuturor riscurilor, conform normelor interne proprii ale finanțatorilor, pe toată durata finanțării garantate la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puțin decât valoarea de piață a locuinței. Prevederea se va aplica tuturor creditelor garantate în cadrul programului „Noua casă”, pentru poliție de asigurare încheiate după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
Programul „Prima casă”, lansat în 4 iunie 2009, de la lansarea acestuia până la finalul anului trecut au fost acordate 321.073 de garanții și promisiuni de garantare, în valoare totală de 29,90 miliarde de lei.
„(50) Pentru anul 2022 se alocă un plafon al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, de 1.500 milioane lei.
Românii pot cumpăra o locuinţă prin programul Noua Casă și în acest an. Mai mult, dacă locuința achiziționată costă cel mult 140 de mii de euro, TVA ul achitat va fi de 5%. Noul Ghid privind accesarea programului Noua Casă 2022 arată că imprumuturile se acordă în lei, pentru achiziția unei singure case, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat prin cele 14 bănci partenere poate avea o valoare de 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 Euro, avansul solicitat fiind de 5%/ sau 119.000 Euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 Euro, în acest caz avansul solicitat este de 15%. Durata unui împrumut nu depășeste 30 de ani, potrivit ghidului elaborat de către FNGCIMM
ATENTIE! Trei schimbări importante în 2022:
1. Pot fi cumpărate locuinţe cu un preţ mai mare, de 140 de mii de euro,
2. TVA scade la 19 la 5% pentru cei care accesează Programul.
3. Locuintele vor fi asigurate obligatoriu cu poliție de împotriva tuturor riscurilor (PAD plus asigurarea facultativă).
Dobânda pentru acest tip de credit este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) la care se adaugă o marjă fixă de maxim 2%.
Garanțiile constau în: ipoteca de rang I în favoarea băncii şi a Statului Român asupra imobilului achiziționat prin credit, ipotecă mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la banca finanțatoare, depozit colateral constituit în favoarea băncii şi valabil pe întreaga durată a finanțării, reprereprezentând contravaloarea primelor 3 rate de dobândă.
Asigurări
– Asigurarea obligatorie a locuinţelor (PAD) şi
– Asigurarea facultativă a imobilului, cesionate în favoarea Statului, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice şi a băncii, pe toată perioada de creditare.
Băncile partenere în 2022 sunt: Banca Transilvania, BCR, BRD; CEC Bank, First Bank, Garanti Bank, ING Bank, Intesa Sanpaolo Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, Vista Bank, Alpha Bank și Banca Românescă.