Banca Națională a României (BNR) a publicat pe site-ul său detalii privind drepturile salariale ale angajaților ce lucrează în sucursalele BNR. Este pentru prima dată când BNR înțelege nevoia de transparență și acceptă că informaţia reprezintă baza democraţiei, iar democraţia ar fi de neconceput fără accesul liber al publicului la informaţii. Potrivit documentelor Băncii Centrale, drepturile salariale acordate în Banca Națională a României il reprezintă salariul net, indemnizația de membru al Consiliului de administrație dar si alte venituri, bonusuri si indemnizatia de vacanță.
În cadrul BNR, cel mai mare venit aparține Guvernatorului Mugur Isărescu. Acesta beneficiază de o sumă net lunară de 47.678 lei, dar si de indemnizația de membru al Consiliului de administrație, in valoare de 20.641 lei. Florin Georgescu, prim-viceguvernator, are un venit net lunar de 44.914 lei și o indemnizație de membru în Consiliului de administrație – 20.340 lei.
În plus faţă de veniturile obișnuite, salariații băncii pot primi bonusuri de performanță anual, acordate în funcţie de rezultatele obţinute în urma evaluării performanței profesionale. De menționat că membrii Consiliului de administrație nu beneficiază de bonus de performanță.
BNR acordă anual şi alte venituri, după cum urmează:
➡️ Indemnizație de vacanță – 100% din salariul net lunar;
➡️ Alte drepturi bănești de maximum 1,6 salarii nete lunare;
➡️ O sumă din fondul de participare a salariaţilor la profit – în funcție de cuantumul fondului constituit potrivit prevederilor art. 43 din Legea nr. 312/2004.
La încetarea contractului individual de muncă, potrivit prevederilor art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, salariații Băncii Naţionale a României beneficiază de o indemnizație de pensionare, egală cu 12 salarii, calculată la nivelul ultimului salariu primit, cu condiția ca salariatul respectiv să fi lucrat, fără întrerupere, minimum 6 ani în cadrul băncii, anterior îndeplinirii condiţiilor legale de încetare a contractului individual de muncă.
În cazul salariaţilor care au lucrat în Banca Naţională a României mai puţin de 6 ani, fără întrerupere, anterior îndeplinirii condiţiilor de încetare a contractului individual de muncă, indemnizația de pensionare se acordă, diferențiat, astfel:
5 ani – 10 salarii;
4 ani – 8 salarii;
3 ani – 6 salarii.
Totodată, membrii neexecutivi ai Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României – Csaba Balint, Gheorghe Gherghina, Cristian Popa, Dan-Radu Ruşanu și Virgiliu-Jorj Stoenescu – primesc o indemnizație netă lunară de membru al Consiliului de administrație în valoare de 20.324 lei. Potrivit legii, aceștia pot beneficia şi de alte venituri.
Nivelurile minime și maxime aferente salariilor nete pentru funcțiile de conducere din Banca Naţională a României
De remarcat că în cadrul BNR există nivelurile minime și maxime aferente salariilor nete pentru funcțiile de conducere. De exemplu, angajatii au un interval salarial pentru pozitiile și sucursalele din care fac. Astfel, un director din Centrala Băncii Naționale a României poate avea un venit lunar minim de 16.164 lei, iar un director din structurile teritoriale ale Băncii Naționale a României va avea un venit minim de 8.892 lei.