Economiștii consideră că nouă amânare a ratelor la creditele bancare va pune gaz pe focul inflaței, va majora și mai mult dobanzile, iar în final, românii vor plăti scump și inutil acest demers. Banii scutiți acum se vor regăsi în consum, alimentând și mai mult inflația. Inflația mare obligă BNR să crească dobânzile. În final, debitorii vor achita ratele amânate cu dobânzi și mai mari. Cu alte cuvinte, Guvernul pune piedică Băncii Centrale în încercarea de a tempera inflația.
Aseară, coaliția de guvernare a decis să lanseze un nou pachet de măsuri sociale și economice „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro. Una dintre măsurile decise o reprezintă amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
Amânarea ratei la bancă înseamnă prelungirea împrumutului și dobânzi pe care le vei achita ulterior
Potrivit analiștilor, măsurile vor alimenta o spirală inflaționistă de neacceptat, acum când temerile globale sunt la cote înalte. Economiștii recomandă debitorilor să apeleze la amânarea ratelor pentru 9 luni doar în cazul în care au reală nevoie de acest ajutor.
Clienții vor fi scutiți de plată 9 luni, dar după acestă perioadă vor plăti dobândă la dobândă pe perioada în care nu se plăteşte împrumutul. Această dobândă poate fi transferată în plata împrumutului pe perioada de derulare a acestuia, deci pe mai mulţi ani.
Bogdan Glăvan: măsurile anunțate de Coaliție vor submina încercarea BNR de temperare a inflației
„Amânarea ratelor la bănci pentru 9 luni? Ca să ce? Ca să plătească oamenii mai mult pe urmă? Oameni buni, înțelegeți că nu suntem în filmul din 2020: în linii mari, la vremea respectivă economia a luat o pauză de câteva luni și cam atât; a fost stop joc, după care activitatea a fost repornită. În prezent problema este cu totul alta, ne confruntăm cu inflație, fenomenul este de durată, iar rata dobânzii care a început să crească se reflectă cu întârziere în creșterea ratelor la bănci. Probabil abia anul viitor povara acestora se va resimți cu adevărat. Și nu știm pentru cât timp, există așteptări că politica inflaționistă ar putea continua ani de zile. Cine ia o pauză de la plata ratelor acum, riscă să ia pauză când ratele sunt încă mici și să plătească mai târziu, când ratele vor fi mai mari.
Măsura aceasta va submina încercarea BNR de temperare a inflației, pentru că reduce rolul dobânzilor în ajustarea comportamentului publicului, practic statul își dă cu stângul în dreptul, așa ceva nu am mai văzut în istorie.
Politica anti-inflaționistă înseamnă temperarea cheltuielilor publice și private, deci înseamnă reducerea deficitului bugetar și a îndatorării cetățenilor și firmelor. Măsurile luate de guvern vin exact contra acestui deziderat. Nici măcar ceai de tei nu sunt, ci mai rău”, spune profesorul de economie Bogdan Glăvan.
Și președinte Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete considera că moratoriul, în contextul actual al inflației galopante, „însemnă să curtezi dezastrul”
„Să oferi un moratoriu și posibilitatea amânării ratelor la bancă când zici că economia ți-a crescut cu 6.5% și inflația a sărit de 14%, asta înseamnă să curtezi dezastrul. Nu mai plătim ratele și aruncăm banii în consum. Asta crește inflația, nu o scade, deci va obliga BNR să crească și mai accelerat ratele dobânzilor. Și taman când oamenii și micile companii vor relua plățile, dobânzile vor fi și mai mari și mai greu de plătit, ca să ne cadă recesiunea bine. Colac peste pupăză, cam tot pe atunci stupizenia numită IRCC va fi ajunsă din urmă de realitate pentru că în ciuda unor iluștri monetariști de birt, prețul banilor într-o economie este imposibil de manipulat pe termen lung. Această decizie este peste puterile mele de înțelegere”, afirmă Radu Burnete, președinte al Confederației Patronale Concordia.
Reamintim că în pandemie, Autoritatea Bancară Europeană și-a dat acordul pentru suspendarea la plată a datoriilor clienților afectați de pandemie, fără ca băncile să fie nevoite să facă provizioane.
Premierul spune că decizia a fost discutată la BNR
Decizia privind amânarea plății ratelor la bănci pentru românii şi companiile care au dificultăţi financiare a fost luată după discuţii cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi cu Ministerul de Finanţe, a spus premierul Nicolae Ciucă. El a adăugat că detaliile tehnice vor fi stabilite prin ordonanţă de urgenţă
Potrivit CSALB, în 2020 și 2021, peste 708.000 de consumatori au solicitat băncilor amânarea plății ratelor, la care se adaugă cei care au cerut acest lucru IFN-urilor.
De la începutul anului 2022, ROBOR a înregistrat o creștere a cotației zilnice de peste 84%, IRCC a crescut cu 59%, iar ratele debitorilor la creditele cu dobânzi variabile au crescut şi cu 40%. Și dobânzile vor continua să se majoreze: de la 1 iulie 2022, indicii ROBOR şi IRCC se vor reactualiza. În plus, până la sfârșitul lunii iunie se preconizează că nivelul inflaţiei va depăși pragul de 14%, deci BNR va fi nevoită să crească dobânda cheie tot mai mult.