2023 va fi un an dificil din cauza inflaţiei şi a dobânzilor mari spun economiștii. Iar mâine, 10 ianuarie 2023, are loc prima sedință a Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară, iar așteptările analiștilor sunt impărțite pentru că deși anul a inceput cu semnale ușor pozitive pe piață, varful inflaționist abia abia va fi atins, avem încă o inflație de două cifre ce va rămâne prezentă mai mult timp decât era preconizat.
Cum pe parculul anului 2022, mesajul Băncii Centrale era clar – vom crește dobânda de câte ori va fi nevoie pentru a combate inflația, unii analiști se asteptă să urmeze o nouă majoare, de minim 25 pb. Inflația din luna noiembrie 2022 a fost 16,8%, cea mai mare înregistrată în România în aproape 20 de ani, iar luna decembrie va marca vârful acestui ciclu la aproximativ 17%, potrivit unei analize ING. Dacă în luna decembrie economiștii din bănci vorbeau despre presiunile asupra prețurilor din sectorul serviciilor ce devin din ce în ce mai proeminente și ar putea forța BNR să opreze o nouă creștere de dobânda de 25 pb, până la 7,00%, în luna ianuarie, apare sentimentul că BNR ar putea lua in calcul păstarea ratei de dobanda la nivelul actual.
Analiști consideră că perspectiva inflației s-a mai îmbunătățit, chiar dacă inflația de bază rămâne ridicată. Unii chiar preconizează că în luna decembrie a încetinit – prețul combustibililor a scăzut- și astfel există premize pentru păstrarea dobânzii la nivelul de 6,75%. La acestea se adaugă lichiditatea mare din piață. Dar există premize și pentru o creștere minimă de 25 pb.
ING: Există o probabilitate de 30% pentru ca BNR să nu decidă marți o majorare a dobânzii
„Noi favorizăm cu strictețe o creștere cu 25 de puncte de bază, la 7,00%, împotriva unei decizii de păstrare nemodificată a dobânzii cheie. În orice caz, piețele ar putea fi destul de indiferente față de decizie, deoarece contextul amplu de lichiditate estompează semnificativ relevanța ratei de politică monetară”, este anticipatia ING din ianuarie 2023.
Valentin Tătaru, economist șef al ING, consideră că este posibil ca inflația de la sfârșitul anului 2022 să fie peste estimarea BNR de 16,3%. Dar dacă privești în ansamblu, recentele surprize ce indică scăderea inflației din Germania și Italia, precum și din Polonia – duc cu gândul la un moment bun pentru a pune în așteptare majorările ratelor din România.
Chiar dacă este în scădere, inflația rămâne la două cifre și ar putea rămâne acolo până la jumătatea anului 2023, punctează economistul ING. Tătaru recunoaște că există argumente sensibile atât pentru o creștere de 25 pb, cât și pentru o menținere a ratei actuale.
În decembrie, sistemul bancar a înregistrat un surplus de lichiditate faţă de BNR de 10,9 miliarde le, dublu față de luna precedentă când se înregistrase un surplus de 5,5 miliarde lei
„Prin urmare, există o probabilitate rezonabil de mare (să zicem 30%) pentru ca BNR să nu decidă, marți o majorare a dobânzii cheie. O creștere de 25 de puncte de bază cu greu ar fi un semnal agresiv pentru piață, având în vedere excedentul considerabil de lichiditate de pe piața monetară”, mai spune oficialul ING.
Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: există spațiu pentru o nouă majorare a ratei de dobândă de referință, cu cel puțin 25 puncte bază, la 7,00%
„Din perspectiva regulilor de politică monetară considerăm că există spațiu pentru o nouă majorare a ratei de dobândă de referință, cu cel puțin 25 puncte bază, la 7,00%. De altfel, la ultima ședință din 2022 BNR a semnalat perspectiva implementării de noi măsuri pentru contracararea presiunilor inflaționiste și ancorarea aștesptărilor cu privire la dinamica anuală a prețurilor de consum pe termen mediu, în convergență spre nivelul țintă.
Pe de altă parte, la nivel regional băncile centrale din Polonia, Cehia și Ungaria au menținut ratele de dobândă de referință la cele mai recente ședințe de politică monetară, pe fondul acumulării de semnale de inflexiune pentru dinamica anuală a prețurilor de consum și de deteriorare a climatului din economia reală”, este comentariul economistului sef al Bancii Transilvania, Andrei Radulescu.
Florian Libocor, BRD: probabil să vedem o majorare de o amplitudine mică
„Este destul de probabil să vedem o majorare de o amplitudine mică, probabil 25 de puncte de baza, pana la 7%”, a declarat economistul șef al BRD la Euronews.ro
BCR: Ne așteptăm ca BNR să mențină actuala rata de dobândă
Analiștii BCR vorbesc despre o inflație stabilizată sau chiar în ușoară scădere în regiune, cu excepția Ungariei. Cu acest șcenariu, analiștii preconizează că mâine Banca Națională a României va menține rata de politică monetară neschimbată la 6,75%.
„Ne așteptăm ca BNR să mențină actuala rata de dobândă de politică monetară la ședința din 10 ianuarie la 6,75%. Inflația peste așteptările băncii centrale ar putea determina o majorare de 25 de puncte de bază, dar credem că motivele de a nu mai efectua o creștere vor cântări mai mult față de cele în favoarea unui pas de 25 de puncte de bază – scenariul nostru alternativ – în decizia BNR, chiar dacă nu cu mult. Credem că BNR nu va anunța sfârșitul ciclului de majoare a ratelor de dobândă deoarece incertitudinile legate de viitor rămân ridicate”, arată analiza BCR.
BNR a crescut dobânda de la 1,50% la 6,75%, în 2022
În prezent, dobânda-cheie este de 6,75 și a tot urcat de la 1,50 în ianuarie 2021. Efectul a fost imediat și a însemnat o creștere substanțială a ratelor la bancă pentru clienții cu dobânzi variabile în lei. Pentru cei mai mulți, acest lucru a însemnat dublarea ratei lunare legate la ROBOR sau IRCC.
Citește și