BNR a majorat ratele de dobândă cu 25 de puncte de bază la ședința de ieri, conform așteptărilor pieței notează o analiză macro a BCR. Rata de dobândă de politică monetară a ajuns astfel la 7,00%, cea pentru facilitatea de creditare la 8,00%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 6,00%. Analiza subliniază faptul că BNR a scos din comunicatul de presă fraza care menționa „controlul ferm al lichidității”, lucru așteptat din cauza surplusului mare de lichiditate din piață din ultimele luni, nesterilizat de către BNR, explică economiștii BCR.
BCR: Acesta este finalul ciclului de majorare a ratelor de dobândă
„Credem ca decizia băncii centrale va avea un impact redus asupra condițiilor monetare însens larg iar lichiditatea abundentă din piaţă din luna ianuarie va prevala. În viziunea noastră acesta este finalul ciclului de majorare a ratelor de dobândă și vedem dobânda de politică monetară neschimbată la 7,00% cel puțin până la finalul acestui an.
Controlul lichidității va fi probabil folosit în mod activ de banca centrală în perioada următoare, în funcţie de evoluțiile cursului de schimb și ale inflației”, se precizează în analiza BCR.
Același mesaj vine și de la ING. Economiștii consideră foarte importantă referirea la managementul lichidității. Potrivit analizei macro semnată de Valentin Tătaru, actualul ciclu de creștere a dobânzii s-a încheiat.
Cum se „evaporă” lichiditatea din piață? Băncile își achită impozitul pe profit
Oficialul ING atrage atenția că lichiditatea nu este permanentă și că începând cu luna februarie aceasta va fi mai mică.
„Probabil cea mai interesantă parte este lipsa angajamentului ce anunța „controlul ferm al lichidității”. Chiar dacă excedentul de lichiditate la sfârșitul anului a fost de aproape 11 miliarde lei, nu înseamnă că este permanentă. Deși nu ne imaginăm o revenire pe deficit, credem că o mare parte a acestui excedent ar putea reveni la Trezorerie, odată cu impozitul pe profit de la sfârșitul lunii ianuarie” potrivit analizei semnată de Valentin Tătaru.
Economistul explică modul prin care excedentul de lichiditate ar putea fi mult mai mic începând cu luna februarie, dacă luăm în considerare că vorbim începutul anului când execuția bugetară este prudentă iar BNR preferă flexibilitatea atunci când vorbim de condițiile de lichiditate (n.r. BNR poate impune noi cerinte de lichiditate în ședința din luna februarie, in funcție de inflație, curs).
Economia a depășit previziunile
ING mai notează că activitatea economică a „depășeșit semnificativ previziunile”. Contează oarecum faptul că în T3 2022 creșterea a fost susținută în principal de investițiile fixe și într-o măsură mult mai mică de consum. Astfel, banca recunoaște că refăcut calculele. ING a revizuit marginal în sus creșterea PIB-ului în 2022, de la 4,8% la 5,1%, revizuind inclusiv datele din 2023 – de la 1,8% la 2,5%.