”Pe cine protejăm noi în esență când protejăm băncile? Protejăm micii depunători. Ăia sunt cei mai neprotejați și sunt și mulți”, a ținut să menționeze Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României, pentru a sublinia importanța pe care o joacă economisirea într-o economie funcțională.
„Sistemul bancar nu e o chestiune de joacă. Dispare sistemul financiar-bancar dispare economia… Micii deponenţi trebuie protejaţi deoarece o criză încredere în sistemul bancar e devastatoare”, a continuat șeful Băncii Centrale, în cadrul conferinței „Rolul băncilor centrale în economiile contemporane: dincolo de stabilitatea preţurilor” – care a avut loc zilele trecute – amintind că în România există 10 milioane de mici depunători.
Potrivit datelor BNR, la finalul lunii iunie 2023, soldul depozitelor administrate de băncile locale se ridica la 533,3 miliarde de lei, din care 314,7 miliarde de lei reprezentau economiile populației, iar diferența de 218,6 miliarde de lei erau banii puși deoparte de companii și instituțiile financiare nemonetare.
Banca Transilvania deține aproape un sfert din piața economisirii. CEC Bank prinde podiumul în clasamentul băncilor după soldul depozitelor
Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după active, este liderul autoritar al pieței economisirii din țara noastră, având la 30 iunie 2023 un sold al depozitelor de 122,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă 22,9% din totalul banilor economisiți de populație și companii. De altfel, Banca Transilvania este singura bancă locală care a reușit de depășească pragul de 100 miliarde de lei.
Podiumul topului băncilor după soldul depozitelor este completat de BCR și CEC Bank, cu economii de 78,7 miliarde de lei și, respectiv, 59,8 miliarde de lei. Alte trei instituții de credit – BRD, ING Bank și Raiffeisen Bank – au portofolii importante, care sar sau se apropie de borna de 10% fiecare.
Cele mai mari 10 bănci au pe mână 96% din economiile românilor. Banca Transilvania, BCR și CEC Bank controlează jumătate din piață
Primele 10 bănci din România – Banca Transilvania, BCR, BRD, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, Exim Banca Românească, Alpha Bank și OTP Bank – aveau la finalul lunii iunie 2023 un sold total al depozitelor de 513,5 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 96% din totalul economiilor românilor.
Analiza datelor disponibile în rapoartele rezultatelor financiare consemnate după primul semestru din acest an arată, de asemenea, că băncile de pe podiumul clasamentului – Banca Transilvania (22,9%), BCR (14,7%) și CEC Bank (11,2%) – dețin împreună aproape o jumătate din piața economisirii.