Claudia Goldin a câștigat premiul Nobel pentru economie pe anul 2023, a anunțat luni Academia Regală Suedeză de Științe. Potrivit oficialilor, economista a fost premiată „pentru progresele în înţelegerea rezultatelor participării femeilor pe piaţa muncii”, informează nobelprize.org.
„Claudia Goldin, laureată în acest an în domeniul științelor economice, a oferit prima descriere cuprinzătoare a veniturilor și a participării femeilor pe piața muncii de-a lungul secolelor. Răscolind arhivele și compilând și corectând datele istorice, Goldin a reușit să prezinte fapte noi și adesea surprinzătoare. Faptul că opțiunile femeilor au fost și rămân adesea limitate de căsătorie și de responsabilitatea pentru casă și familie se află în centrul analizelor și modelelor sale explicative. Perspectivele sale depășesc cu mult granițele SUA, iar modele similare au fost observate în multe alte țări. Cercetările sale ne aduc o mai bună înțelegere a piețelor muncii de ieri, de azi și de mâine”, potrivit nobelprize.org.
În mare măsură, istoria economiei a fost scrisă de bărbați pentru bărbați. Chiar și atunci când economia familiei a devenit un domeniu de studiu, în anii 1970, despre rolul femeii în economie nu s-a vorbit foarte mult. Claudia Goldin este o pionieră în domeniul economiei de gen, iar cartea ei dedicată carierei și familiei plasează femeile în centrul poveștii economiei familiei.
Autor a multor cărți, inclusiv Carieră și familie: Călătoria de un secol al femeilor către echitate.
Goldin este istoric economic și profesor de economie la Universitatea Harvard.
Istoricul economic, economistul și expertul de gen, în vârstă de 72 de ani, vorbește despre lecțiile trecutului pentru a înțelege mai bine prezentul. Lucrările sale fac referire la impactul asupra carierei și deciziilor de căsătorie ale femeilor, numele de familie ale femeilor după căsătorie ca indicator social, motivele pentru care femeile aleg acum să studieze economia.
Într-o carieră de peste patru decenii, Goldin a studiat efectele economice ale schimbărilor tehnologice, inegalității, educației, poluării apei și corupției. Este bine cunoscută pentru cercetările și cunoștințele sale asupra rolului femeilor în economia SUA și pentru dezvoltarea unei înțelegeri sofisticate privind motivele diferențelor de remunerare între femei și bărbați bine.
Despre pandemie și femei
„Multe femei de astăzi aspiră să aibă carieră și familie. Dar intrebarea este, de ce nu pot? Și cartea mea asta abordează: de ce nu există mai multă egalitate între bărbați și femei? De ce nu există mai multă echitate în casă pentru cupluri?
Și o mare parte din răspuns constă într-o realitate- locurile de muncă sunt „mâncătoare” de timp….
Apoi am constatat că pandemia a amplificat totul. Dar a creat și un posibil răspuns. Locurile de muncă… deveniseră mai flexibile, mai ales pentru femeile care sunt majoritare în joburi ce presupun serviciile”, spunea istoricul economic într-un interviu din 2022.
În 2014, Goldin a lansat Programul de licență pentru femei în economie, inițiativă de susținere a studiului privind economia in rândul doamnelor. Raportul dintre bărbații cu licență și femeile cu specializare în economie a rămas de 3 la 1 timp de 20 de ani, spune ea, sugerând că multe femei tinere sunt descurajate de domeniu pentru că nu își imaginează să urmeze o carieră în finanțe sau în domeniul bancar.
Goldin este una dintre cele mai influente 10 femei economist din lume.
Este un pionier în studiul rolului femeilor în economie, a inspirat noile generații de economiști de sex feminin și a contribuit la introducerea economiei de gen în mainstream.
Goldin a câștigat Premiul IZA pentru Economia Muncii în 2016 și Premiul Mincer al Societății Economiștilor din Muncă, în 2009. A fost președinte al Asociației Economice Americane în 2013-2014 și a fost prima femeie care a primit un mandat în economie la Harvard și Universitatea din Pennsylvania.