Ultima ședință BNR din 2023 nu va aduce noutăți pentru că economiștii din bănci se așteaptă ca Banca Națională să nu modifice dobânda de politică monetară. De fapt, acest demers este unanim acceptat/ așteptat. Doar când vine vorba de momentul primei tăieri a ratei cheie, din 2024, părerile sunt împărțite.
De ce nu văd bancherii o schimbare? Chiar Mugur Isărescu a exclus scăderea dobânzii cheie în acest an
Încă din luna august, Guvernatorul BNR excludea ca în acest an să asistăm la relaxarea politicii monetare. „Vom coborî dobânzile în măsura în care vedem că inflația vine în mod clar în jos sub rata de politică monetară. Anul acesta este exclus”, explica Mugur Isărescu.
Ce opțiuni văd economiștii
Chiar dacă băncile centrale au început deja să reducă dobânzile de referință (astăzi vin date din Polonia, unde banca centrală este așteptată să taie 0,25% din dobânda cheie), România nu va merge pe același drum. Iar explicația economiștilor ING vorbește despre o creștere mai ridicată a economiei autohtone față de alte țări din regiune.
Insă, cifrele BNR indică vânzări slabe cu amănuntul, în septembrie, în scădere cu 0,7% față de august. Acest lucru inseamnă o a doua contracție trimestrială, consecutivă, ce afectează creșterea PIB din trimestrului trei. Consumul privat va continua să influențeze producția, arată ING.
„Credem că BNR va aștepta până în aprilie anul viitor pentru prima reducere a ratei”, este opinia ING.
„Ultimele date privind inflația, susținute de o creștere puternică a veniturilor și de o nouă perspectivă pentru prețul petrolului, continuă să sugereze că procesul de dezinflație din România nu este un dat. În plus, impactul inflaționist al pachetului fiscal nu este încă clar”, arată analiștii ING.
Astfel, ING preconizează că BNR va rămâne prudentă și poate fi ultima din regiune care taie rata cheie. Totul va depinde de scăderea inflației sub nivelul de 7%. Iar acest lucru ar urma să se întâmple în primul trimestru al anului viitor, cred economiștii Ștefan Poșea și Frantisek Taborsky.
ING consideră că anul viitor BNR va reduce dobânda cheie cu 1,50% – până la sfârșitul anului 2024. Mai exact la final de an, dobânda va fi de 5,50%.
Analiza BCR reactualizată recent, arată că o relaxare monetară va fi posibilă începând cu luna mai 2024.
„Vedem rata cheie fixă la 7,00% până în luna mai 2024”. Insă, dacă scăderea inflației va întârzia să intre in culoarul de 7%, analiza Erste vorbeste despre o primă scădere a dobanzii abia în luna august 2024.
Perspectiva de creștere economică pentru acest an este de 1,9%, arată o analiză a OTP Bank. În același timp, inflația va continua să scadă și este pe cale să ajungă la aproximativ 7,5% la finalul lunii decembrie, în timp ce în privința ratei dobânzii de referință nu vor exista evoluții noi, BNR urmând să mențină rata actuală.
OTP Bank consideră că Banca centrală ar putea menține rata la nivelul actual până în a doua jumătate a anului viitor
„BNR a urmărit cu atenție echilibrul dintre inflație și rata de referință pe tot parcursul anului, încercând să nu îngreuneze eforturile mediului de afaceri local și, în același timp, să forțeze inflația la un nivel cât mai scăzut posibil. Evoluțiile viitoare ar impune continuarea acestui control strict, iar în condițiile unei opriri temporare a dezinflației, banca centrală ar putea menține rata la nivelul actual până în a doua jumătate a anului viitor”, arată analiza OTP Bank.
O previziune are și Banca Transilvania care preconizează că dobânda cheie va rămâne la 7% în acest an, dar BNR va opera scăderi treptat, pe parcursul anilor viitor – să o scădă la 5% în 2024 și 4% în 2025.
Potrivit BT, PIB-ul României va crește de la 2,2% în 2023, la 3,4% în 2024, respectiv 4,1% în 2025.
De ce se tem analiștii? Inflație de două cifre în 2024
Economiștii se tem că măsurile fiscale vor afecta preturile din 2024. Astfel, anul viitor este tot mai posibil sa apara un nou puseu inflationist, care va șterge toate aceste previziuni, va intârzia scăderea dobâzilor și va pune economia în dificultate.