Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna ianuarie 2024 la 7,41%, de la 6,61% în decembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,64%, cele nealimentare cu 7,36%, iar serviciile cu 10,91%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Datele confirmă astfel prognoza BNR privind perspectiva creșterii ratei anuale a inflației în debutul anului curent.
ING estima că inflația va fi de 7,1%
Inflația din România a depășit așteptările și a crescut la 7,4%, iar influența acesteia asupra salariilor ar putea obliga Banca Națională să rămână consecventă deciziilor de păstrare a dobânzii cheie și în lunile următoare, arată o analiză ING Bank.
Cu toate acestea, ING își menține estimarea privind scăderea inflației la 4,7%, în decembrie 2024, insă revizuiește în sus pragul dobânzii cheie- de la 5,50% la 6%.
Presiunile asupra prețurilor au crescut semnificativ în special la categoriile de alimente și servicii. Acest lucru era parțial așteptat, având în vedere creșterea accizelor la combustibil, tutun, alcool și TVA -ul pentru unele articole cu zahăr, activități recreative și câteva alte articole vizate, arată analiza ING.
Creșteri mari ale prețurilor au fost înregistrat fructele și legumele din secțiunea alimentară, precum și tarifele serviciilor aeriene, distribuția apei, chiriile și serviciile poștale. În secțiunea non-alimentară creșterile au fost puțin mai mici decât așteptările, iar presiunile au venit în principal din partea combustibililor, așa cum era de așteptat.
ING: Inflația de bază a rămas constantă la 8,2%
Dacă anterior prognozele ING vedeau revenirea inflației la nivelul atins în luna decembrie 2023 încă din luna martie, acum banca consideră că revenirea se va atinge mai târziu, în luna aprilie.
Având în vedere că atât inflația, cât și creșterea economică sunt sub așteptări, șansele ca ciclul de relaxare a dobânzii să aibă loc mai târziu, au crescut, arată analiștii. Astfel, economistii ING vorbesc despre luna mai ca punct de plecare pentru relaxarea monetară.
Pe de altă parte, economiștii ING recunosc că in acest context economic, previziunea băncii cu privire la scăderea dobânzii de politică monetară pana la 5,50%, in decembrie 2024, este probabil prea ambițioasă.
Cum facilitatea de depozit este rata de politică relevantă în acest moment, iar lichiditatea interbancară se situează la un nivel record –banca se așteaptă ca în final de an rata dobânzii să ajungă la 6%, în loc de 5,5% cat preconizau anterior analiștii.
De asemenea, bancherii spun că în 2025, inflația va rămâne peste ținta BNR și se va stabili ușor peste 4,0%.
Analiștii ING își menține estimarea de creștere a PIB-ului la 2,8%, în 2024.
Citește și