Consolidarea sistemului bancar nu mai este doar un subiect de dezbatere între specialiști. Anul 2023 a transpus acest fenomen în realitate, dacă ne raportăm la faptul că în ultimele luni s-au pus pe tapet câteva tranzacții, care vor avea un efect covârșitor în ceea ce privește ritmul și modul în care se va dezvolta industria bancară din România în următoarea perioadă.
Mă refer aici la preluarea OTP Bank de către Banca Transilvania (tranzacție parafată în februarie 2024 după negocierile intense de la finalul anului trecut), fuziunea dintre UniCredit Bank și Alpha Bank și achiziția First Bank de către italienii de la Intesa Sanpaolo Bank. ”Roadele” acestor mutări vor fi resimțite pe parcursul acestui an prin modificări importante ale topului celor mai mari zece bănci din România, clasament care oricum a raportat deja, după activitatea individuală a instituțiilor de credit din 2023, o surpriză total neașteptată.
Criza financiară din 2008 a schimbat complet paradigma de dezvoltare a băncilor din țara noastră, având o contribuție impresionantă la tot ceea ce urmat. Vedeta acestei perioade este fără îndoială Banca Transilvania, care, într-un galop de sănătate, prin creștere organică agresivă și achiziții, a reușit să devină cea mai mare bancă din România după active. Instituția de credit de la Cluj a pornit în 2009 de pe locul 7, iar la finalul anului 2018 ocupa deja fotoliul de lider.
Prin achiziția OTP Bank, Banca Transilvania va ajunge probabil, la sfârșitul acestui an, la o distanță de aproximativ 10 puncte procentuale față de BCR, care ocupă al doilea loc în clasament. Acest lucru îi va conferi siguranța că nu mai poate fi depășită, chiar și în cazul în care BCR s-ar angaja într-o achiziție pe piața internă.
Pe de altă parte, Banca Transilvania se îndreaptă către atingerea unui nou prag psihologic, fiind foarte aproape de o cotă de piață de 25%, care se poate materializa destul de repede, dacă ne raportăm la ritmul de creștere pe care l-a susținut din ultimii ani. La finalizarea înțelegerii de preluare a OTP Bank, Horia Ciorcilă (Președintele Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania) anunța că banca își va continua planurile ambițioase pentru creșterea organică ”cu menținerea interesului pentru viitoare oportunități de achiziții”.
Pentru a avea o imagine clară asupra evoluției Băncii Transilvania în topul celor mai mari zece bănci locale, publicația BankingNews a simulat, în prezentarea grafică de mai jos, un concurs de înot, în care băncile – prezentate ca niște înnotători de cursă lungă – se întrec în bazin.
Fiecare lungime de bazin simbolizează o perioadă de 5 ani din cei 15 ani care au făcut obiectul analizei noastre. Practic, în acest fel, putem înțelege printr-o reprezentare vizuală amploarea competiției dintre cele mai mari zece bănci de pe piața locală în perioada 2008 – 2023 și de ce este Banca Transilvania actorul care deține rolul principal în spectacolul comunității bancare.
Prin accederea pe locul trei, CEC Bank animă lupta pentru cotă de piață și orgoliile celorlalte bănci mari care vizează o poziție pe podium
Zilele trecute, când și-a anunțat rezultatele financiare pe 2023, CEC Bank a creat stupoare pe piața bancară. Președintele instituției de credit cu acționariat de stat, Bogdan Neacșu, a surprins pe toată lumea, subliniind: ”Ne-am majorat activele cu 35% față de perioada similară a anului trecut, ceea ce ne-a propulsat în topul primelor trei bănci din piață”.
Cu un total al activelor de 83,5 miliarde de lei, CEC Bank a devansat ocupanta celui de-al treilea loc din topul celor mai mari zece bănci din România, BRD Groupe Société Générale, care avea la finalul lui 2023 active în valoare de 81,4 miliarde de lei. În fapt, această evoluție total neașteptată a CEC Bank este singura modificare a clasamentului din 2023 față de 2022. Dar ce modificare! Cum în 2022, CEC Bank ocupa poziția 6 în top, pentru a ajunge pe podium, CEC Bank a sărit peste BRD, ING Bank și Raiffeisen Bank.
Asaltul CEC Bank a însemnat nu numai o modificare importantă a topului, ci a consemnat și o noutate absolută pentru piața locală, reprezentată de faptul că pentru prima dată sistemul bancar numără patru bănci care dețin o cotă de piață mai mare de 10%: Banca Transilvania, BCR, CEC Bank și BRD.
Cum ar putea arăta topul celor mai mari 10 bănci la finalul lui 2024: podiumul se modifică și 2 jucători noi vor intra în clasament după dispariția OTP Bank și Alpha Bank
Din punctul meu de vedere, cel mai important aspect pe care îl vom putea observa în decembrie 2024 va fi creșterea numărului de bănci care vor avea o cotă de piață de peste 10% de la 4 la 5, UniCredit Bank, prin absorbția Alpha Bank, alăturând-se Băncii Transilvania, BCR, CEC Bank și BRD. Este mai mult decât previzibil ca acest lucru să se întâmple, ceea ce va duce procesul de consolidare a sistemului bancar la alt nivel.
Totodată, raportându-ne la situația actuală pe baza cifrelor privind activele de la finalul lui 2023, este foarte previzibil ca UniCredit Bank să devină a treia cea mai mare bancă din România. Va fi de urmărit și competiția directă dintre CEC Bank și BRD pentru locul 4 din clasament. Mai jos, ING Bank și Raiffeisen Bank vor da o luptă aprigă pentru pozițiile 6 și 7 ale acestui top. De altfel, cele două instituții de credit sunt și ele foarte aproape de atingerea pragului de 10% cotă de piață și nu este exclus ca acest obiectiv să se materializeze chiar în 2024.
În esență, Banca Transilvania, BCR, UniCredit Bank, CEC Bank și BRD (cele 5 bănci cu cote de piață de peste 10% care vor acoperi împreună aproape 70%, adică mai mult 2 treimi din piață) și ING Bank și Raiffeisen Bank (cele 2 bănci care se apropie de 10% cotă de piață, care vor avea împreună între 18 și 20%) vor reprezenta circa 90% din piața bancară din România. Asta da consolidare!
Mai jos în clasamentul celor mai mari zece bănci, Exim Banca Românească este sigură de cea de-a opta poziție, fiind de așteptat să depășească o cotă de piață de 3,5%. Pentru cele 2 locuri din top (9 și 10), care rămân ”vacante” după dispariția Alpha Bank și OTP Bank, se vor bate Citibank, Garanti BBVA și Intesa Sanpaolo Bank, care este în plin proces de preluare a activelor First Bank. Toate cele trei bănci au în acest moment cote de piață sensibil egale, de peste 2%.