Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: FORUMUL FINANȚĂRII VERZI. Laura Petrescu, detaliind cadrul legislativ care vizează reorientarea finanțărilor către o economie mai sustenabilă: ”Presiunea vine în primul rând dintr-o necesitate pe care o vedem dacă ieșim afară și pe care o simțim din ce în ce mai puternic în fiecare zi”
Share
Notification Show More
Latest News
De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?
Stiri de top
Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”
Stiri de top
UNCHAIN Festival 2025 a oferit ce lipsește cel mai mult Europei: intersecții reale între industrii și conexiuni de încredere. Alexandra Pollack: ”Anul acesta ne-a arătat tuturor că viitorul finanțelor în Europa Centrală și de Est nu va fi conturat de jucători individuali, ci de ecosisteme”
Stiri de top
Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională, care introduce educația financiară la fiecare materie. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere”
Stiri de top
BRD domină piața serviciilor de custodie: 10 ani în topul Global Finance. Claudiu Cercel: Acest premiu este o validare a eforturilor noastre constante de a oferi servicii de custodie la cele mai înalte standarde
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Interviuri > FORUMUL FINANȚĂRII VERZI. Laura Petrescu, detaliind cadrul legislativ care vizează reorientarea finanțărilor către o economie mai sustenabilă: ”Presiunea vine în primul rând dintr-o necesitate pe care o vedem dacă ieșim afară și pe care o simțim din ce în ce mai puternic în fiecare zi”
InterviuriStiri de top

FORUMUL FINANȚĂRII VERZI. Laura Petrescu, detaliind cadrul legislativ care vizează reorientarea finanțărilor către o economie mai sustenabilă: ”Presiunea vine în primul rând dintr-o necesitate pe care o vedem dacă ieșim afară și pe care o simțim din ce în ce mai puternic în fiecare zi”

Cornel Dinu
Last updated: 31/05/2024 12:26
Cornel Dinu 1 an ago
Share
Laura Petrescu este fondatoarea GreenLaw, o companie de consultanță în sustenabilitate (credit foto: Iustin Ichim)
SHARE

Criza climatică în care ne aflăm face necesară urgența schimbării comportamentelor individuale, de business și desigur și cele din sectorul financiar, a susținut Laura Petrescu, Avocat, fondator GreenLaw și Ambasador European al Pactului pentru Climă, în cadrul conferinței ”Forumul Finanțării Verzi”, organizată de publicațiile BankingNews și GreenCommunity.

Contents
Pactul Verde EuropeanCadrul legislativ pentru tranziția verde

”Pactul european pentru climă este o inițiativă de soft law, nu are forță obligatorie, nu este un cadrul juridic și legislativ, este însă o acțiune bazată pe implicarea voluntară a oricăror persoane care doresc să crească gradul de conștietizare și să disemineze informația cu privire la criza climatică în care ne aflăm și cu privire la urgența schimbării comportamentelor individuale, de business și desigur și cele din sectorul financiar”, a subliniat Laura Petrescu.

Fondatoarea GreenLaw, o companie de consultanță în sustenabilitate care își propune să asiste toate firmele de toate dimensiunile, din toate mediile, precum și instituțiile publice în implementarea și în cunoașterea principiilor și a practicilor de sustenabilitate, a prezentat în cadrul evenimentului cadrul legislativ care vizează tranziția verde.

În opinia sa, amploarea cadrului legislativ european actual și strategiile formulate pentru viitor reflectă o schimbare continuă și accentuată în direcția integrării criteriilor ESG în toate activitățile și operațiunile mediului de afaceri, iar sectorul financiar este în prima linie pentru promovarea tranziției către o societate durabilă și prosperă.

”De unde vine presiunea acestor schimbări? Înainte de a mă apleca asupra reglementărilor legislative care vizează tranziția verde, vreau să subliniez în primul rând că această presiune vine dintr-o necesitate pe care o vedem dacă ieșim afară și pe care o simțim din ce în ce mai puternic în fiecare zi. Creditarea și investițiile au o contribuție majoră la atingerea dezideratului dezvoltării durabile prin direcționarea capitalului către proiecte și inițiative care promovează sustenabilitatea economică, protecția mediului și echitatea socială, asigurând astfel echilibrul între creșterea economică și conservarea resurselor pentru generațiile viitoare”, a menționat Laura Petrescu.

Pactul Verde European

Pactul ecologic european este o parte integrantă a strategiei Comisiei Europene de punere în aplicare a Agendei 2030 a Organizației Națiunilor Unite și a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. ”Toate cele 27 de state membre ale UE s-au angajat să depună eforturi pentru ca UE să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. În vederea atingerii acestui obiectiv, statele membre s-au angajat să își reducă emisiile cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. Acestea sunt obligații juridice prevăzute în prima ”Lege europeană a climei” – Regulamentul nr. 1119/2021 de instituire a cadrului pentru realizarea neutralităţii climatice şi de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 401/2009 şi (UE) 2018/1999”, a explicat Laura Petrescu.

Laura Petrescu a participat în primul panel al Forumului Finanțării Verzi alături de Nicu Ștefănuță, Florin Dănescu, Florin Dragu și Gabriela Folcuț (credit foto: Iustin Ichim)

2018 – Comisia Europeană publică Planul de acțiune – finanțarea creșterii durabile
2021 – Comisia Europeană publică Strategia pentru finanțarea tranziției către o economie durabilă

Avocata a punctat că cele două deziderate ale Comisiei Europene au ca obiectiv atingerea a trei puncte esențiale, asumate de forul european, respectiv: Reorientarea fluxurilor de capital către o economie mai sustenabilă; Includerea criteriilor ESG în managementul riscului și Încurajarea transparenței și a viziunii pe termen lung.

Cadrul legislativ pentru tranziția verde

Laura Petrescu a făcut apoi o trecere în revistă a normativelor care au impact asupra activității economice, prin care Uniunea Europeană își dorește să traseze un cadru legislativ pentru companii, prin impunerea unor reguli care să contribuie la tranziția verde.

  • Regulamentul (UE) 2020/852 Regulamentul privind taxonomia – Stabilește un cadru de clasificare pentru activitățile economice considerate ecologic sustenabile, contribuind major la direcționarea capitalurilor către economia verde
  • Regulamentul (UE) 2019/2088 (SFRD) privind informațiile ce privesc durabilitatea în sectorul serviciilor financiare – impune participanţilor la piaţa financiară şi consultanţilor financiari să publice politici scrise privind integrarea riscurilor legate de durabilitate, să asigure transparenţa unei asemenea integrări, precum și să precizeze impactul asupra investițiilor.
  • Regulamentul UE 2019/2089 de modificare a Regulamentului 2016/1011 privind indicii de referință – Creează noi indici de referință pentru activitățile cu impact scăzut în ceea ce privește emisiile de carbon
  • Regulamentul nr. 2023/2631 privind obligaţiunile verzi europene (EuGBS) – Proiectele finanțate prin obligațiuni verzi trebuie să fie aliniate cu criteriile de sustenabilitate definite de Regulamentul Taxonomie. Aceasta asigură că fondurile sunt direcționate către activități economice care contribuie substanțial la obiectivele de mediu ale UE
  • Directiva privind Raportarea Non-Financiară (NFRD) 2014, a pus bazele pentru ca companiile să dezvăluie informații sociale și de mediu, sporind transparența și informând deciziile părților interesate
  • Directiva privind Raportarea de Sustenabilitate Corporativă (CSRD) 2022, a extins NFRD prin cerința ca un număr tot mai mare de companii să raporteze informații mai detaliate despre aspectele de sustenabilitate, asigurând o mai mare transparență și standardizare a rapoartelor.
  • Directiva privind Diligența Corporativă în Domeniul Sustenabilității (CSDDD) – în curs de adoptare, la data de 24.05.2024 a fost aprobat acordul politic asupra acestei propuneri – adăugarea unei obligații corporative materiale pentru unele întreprinderi de a aplica diligența necesară pentru a identifica, a preveni, a atenua și a remedia daunele externe care rezultă din impactul negativ asupra drepturilor omului și asupra mediului în raport cu propriile operațiuni ale întreprinderii, ale filialelor sale și la nivelul lanțului valoric.
  • Pachetul legislativ ”Fit for 55” – un set de propuneri de revizuire și actualizare a legislației UE și de punere în aplicare a unor noi inițiative cu scopul de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră ale Uniunii Europene cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.
”Forumul Finanțării Verzi” este un proiect susținut de Banca Transilvania, BRD Groupe Société Générale, Raiffeisen Bank, Exim Banca Românească, Garanti BBVA, ProCredit Bank și Asociația Română a Băncilor.

Florin Dănescu (Asociația Română a Băncilor), Florin Dragu (Banca Națională a României), Nicu Ștefănuță (europarlamentar verde român, membru al Comisiei de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară și Vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European), Laura Petrescu (Avocat fondator GreenLaw și Ambasador European al Pactului pentru Climă), Crymhylde Galos (Banca Transilvania), Iuliana Tiba (BRD Groupe Société Générale), Cătălin Cepișcă (Raiffeisen Bank), Ana Maria Balan (Garanti BBVA) și Ștefan Manole (ProCredit Bank) au fost speakerii evenimentului.

You Might Also Like

De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?

Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”

UNCHAIN Festival 2025 a oferit ce lipsește cel mai mult Europei: intersecții reale între industrii și conexiuni de încredere. Alexandra Pollack: ”Anul acesta ne-a arătat tuturor că viitorul finanțelor în Europa Centrală și de Est nu va fi conturat de jucători individuali, ci de ecosisteme”

Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională, care introduce educația financiară la fiecare materie. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere”

BRD domină piața serviciilor de custodie: 10 ani în topul Global Finance. Claudiu Cercel: Acest premiu este o validare a eforturilor noastre constante de a oferi servicii de custodie la cele mai înalte standarde

TAGGED: BRD, Asociatia Romana a Bancilor, Laura Petrescu, Garanti BBVA, Exim Banca Romaneasca, Forumul Finantarii Verzi, GreenLaw, Raiffeisen Bank, ProCredit Bank, Banca Transilvania
Cornel Dinu 31/05/2024
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Cornel Dinu
Follow:
Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.
Previous Article tbi bank a fost inclusă în topul celor mai apreciate 100 de locuri de muncă la nivel global. Petr Baron: ”La tbi, îmbrățișăm inovația și nu ne este teamă să experimentăm și să învățăm din greșelile noastre”
Next Article Intesa Sanpaolo finalizează achiziția First Bank. Astfel, grupul își dublează prezența în România

– Publicitate –

- Advertisement -
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?

6 ore ago

Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”

7 ore ago

UNCHAIN Festival 2025 a oferit ce lipsește cel mai mult Europei: intersecții reale între industrii și conexiuni de încredere. Alexandra Pollack: ”Anul acesta ne-a arătat tuturor că viitorul finanțelor în Europa Centrală și de Est nu va fi conturat de jucători individuali, ci de ecosisteme”

8 ore ago

Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională, care introduce educația financiară la fiecare materie. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere”

8 ore ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?