Cand vedem scheletele din dulapurile bancilor? se intreaba jurnalistii de la Income Magazine. Avocatul Gheorghe Piperea spune ca este inevitabil sa nu inceapa executarile silite. Vizati ar fi circa 100.000 de romani, care ar putea sa-si piarda casele, desi nici macar nu au garantat vreun credit cu casa. Singura scapare – legea falimentului personal, o lege fantoma, despre care vorbeste tot mai multa lume , dar care nu exista. Exista insa si o veste buna: cei mai multi dintre românii care au un credit la banca pot beneficia de o micsorare a ratei lunare.
Intrebat daca bancile se recunosc invinse, avocatul considera ca „”angajatii din banci – pentru ca cei mai multi dintre ei sunt rezonabili, ii cunosc foarte bine, lucrez cu ei – au inteles exact ca aceste procese au fost foarte bune, desi la prima vedere a fost un mare scandal. Oamenii din banci isi dau seama ca a fost ceva in neregula, ca pentru a se recâstiga increderea in banci care in acest moment este zero, chiar negativa, trebuie sa se porneasca de undeva si ca de-acum inainte vor sti ce sa nu puna in contractele de credit. Bancile vor sti ca este infinit mai bun un consumator mai informat decât un consumator fraierit, pe care il pacalesti cu niste reclame mincinoase, pentru ca, iata, treaba asta se intoarce impotriva lor. Nu este deloc de neglijat faptul ca la ora actuala avem banci care au credite neperformante de peste 25%. Exista cel putin o banca in sistem, care nu este o banca comerciala, nu este o banca propriu-zisa, ci este un „investment banking”, pentru ca raportul dintre depozitele pe care le are si finantarile externe este de unu la 2.000. Este ceva absolut aberant.
Despre legea falimentului personal, avocatul Piperea considera ca este vitala, pentru cei peste 700.000 de restantieri, si nu numai.