Nala Renewables, o platformă globală de investiții în energie electrică și regenerabilă și producător independent de energie (IPP), a semnat un pachet de finanțare pentru achiziția și construcția unui proiect de energie eoliană onshore de 99,2 MW, în România. Valoare totală a proiectului este de 214 milioane de euro, iar Banca Comercială Română SA (BCR) și Erste Group AG finanțează și oferă facilități auxiliare în calitate de creditori unici.
În plus, BCR are rol multiplu în tranzacție, fiind Agent de Facilitate, Agent de Garanții și Banca Principală pentru gestionarea conturilor, asigurând totodată și finanțarea facilității de TVA aferentă investițiilor.
Parcul eolian a fost achiziționat de la OX2, o companie lider în dezvoltarea și construcția de soluții de energie regenerabilă care operează în Europa și Australia. Aceasta este a treia achiziție realizată de Nala în al doilea trimestru din 2024, în Europa Centrală și de Est, iar Banca Comercială Română și Erste Group Bank AG au acționat în calitate de bănci finanțatoare.
Instituțiile financiare au fost asistate de firma internațională de avocatură Clifford Chance, prin echipele sale din România și Germania.
Bogdan Cernescu: Susținem construcția unui viitor sustenabil și suntem recunoscuți ca principalul partener bancar pentru proiectele de energie regenerabilă dezvoltate în România
„BCR are un rol activ în promovarea tranziției către o economie verde și suntem recunoscuți ca principalul partener bancar pentru proiectele de energie regenerabilă dezvoltate în România. Colaborarea cu Nala Renewables, și implicarea în această tranzacție, arată expertiza pe care o avem în structurarea finanțărilor din energie, dar și angajamentul ferm în sprijinirea securității energetice a Europei Centrale și de Est. Susținem construcția unui viitor sustenabil și evidențiem, cu fiecare ocazie, rolul strategic al României ca hub de diversitate climatică și energetică în regiune”, a declarat Bogdan Cernescu, Head of Corporate Banking BCR.
Ingo Bleier: Suntem încrezători că acest proiect va fi o investiție de mare succes pentru tranziția energetică din România
„Erste Group s-a angajat să susțină tranziția către sursele de energie regenerabilă, acest proiect fiind un pas important spre acest obiectiv. Suntem încrezători că acest proiect va fi o investiție de mare succes pentru tranziția energetică din România, dar și pentru partenerii noștri și pentru grup”, a adăugat Ingo Bleier, Chief Corporates and Markets Officer al Erste Group.
Parcul eolian va acoperi consumul de energie al aproximativ 51 000 de gospodării, contribuind la reducerea cu aproximativ 150.000 de tone a emisiilor de CO2 pe an
Proiectul este situat în estul României, include 16 turbine eoliene Vestas V162-6,2MW™ și implică o investiție de 214 milioane euro. Construcția parcului eolian este estimată să înceapă în trimestrul 3 din 2024, iar punerea în funcțiune este planificată pentru prima jumătate a anului 2026. Acest proiect sprijină contribuția Nala la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, cu o estimare a producției anuale de aproximativ 312 GWh energie verde, ceea ce înseamnă că parcul eolian va acoperi consumul de energie al aproximativ 51 000 de gospodării, contribuind la reducerea cu aproximativ 150.000 de tone a emisiilor de CO2 pe an*.
Will Herlinger: Soluțiile constructive pe care ni le-au oferit au fost esențiale pentru ca Nala să încheie această tranzacție
„Suntem încântați că Banca Comercială Română si Erste Group au fost partenerii noștri de finanțare pentru acest proiect. Soluțiile constructive pe care ni le-au oferit au fost esențiale pentru ca Nala să încheie această tranzacție. Ne dorim să continuăm colaborarea cu Erste și BCR, nu doar pentru acest proiect, ci și pentru a da curs oportunităților viitoare de promovare a tranziției energetice”, a declarat și Will Herlinger, Director de Investiții, Nala Renewables.
*Calculat de Nala raportat la metodologia UNFCC IFI.