Rezultatele financiare consolidate neauditate ale tbi bank pentru prima jumătate a anului 2024 arată un profit net de 23,2 milioane euro, cu peste 17% mai mare decât profitul de 19,7 milioane euro obținut pentru aceeași perioadă a anului trecut.
Pe parcursul primelor șase luni din 2024, banca a continuat să încheie parteneriate cu comercianți, inclusiv din noi segmente de piață, iar acum soluțiile de plată ale tbi sunt disponibile în aproape 30.000 de puncte ale partenerilor comerciali din piețele sale principale de operare – România, Bulgaria și Grecia.
Această extindere puternică a ajutat banca să rămână unul dintre lideri în ceea ce privește planurile de plată oferite în cele trei țări. În plus, rezultate excelente au fost înregistrate de toate liniile de business.
tbi bank a gestionat aproape 1 milion de cereri de finanțare în Bulgaria, România și Grecia în primul semestru din 2024, marcând o creștere de aproape 40% față de aceeași perioadă din 2023.
TBI a acordat, în cele 3 țări, 420.000 de credite în valoare de 532 milioane de euro
În primele șase luni, banca a acordat 420.000 de credite în valoare de 532 milioane de euro, cu 22% mai mult față de aceeași perioadă din 2023.
tbi raportează o creștere impresionantă de 33% a activelor totale până la sfârșitul primului semestru din 2024, ajungând la 1,6 miliarde de euro (de la 1,2 miliarde de euro la sfârșitul S1 2023). Portofoliul brut de credite s-a ridicat la 1,15 miliarde euro, o creștere de 26% față de primele șase luni din 2023, ceea ce poziționează tbi în primele 10 bănci de pe piața bulgară.
Performanța în creștere plasează tbi bank în primele 10 bănci de pe piața bulgară
Pe baza acestor performanțe, venitul tbi bank a crescut cu 25%, până la 120 milioane de euro, în principal datorită unei creșteri de 28% a veniturilor nete din dobânzi. Acest lucru a permis ca profitul operațional să ajungă la 85 de milioane de euro în primul semestru al acestui an.
De asemenea, portofoliul de depozite al tbi bank a ajuns la 1,23 miliarde de euro la sfârșitul lunii iunie 2024, depășind cu mult performanța pieței și demonstrând o creștere solidă de 35% față de sfârșitul primului semestru din 2023. Principalul motor a fost portofoliul de depozite la termen din retail, unde creșterea a fost și mai mare, de 40% față de iunie 2023.
Creșterea cu 27% a cheltuielilor generale ale băncii, până la 58 de milioane de euro, a fost determinată în principal de investițiile continue în tehnologie și în soluții de inteligență artificială pentru a sprijini dezvoltarea de noi produse pe toate piețele.
La sfârșitul primului semestru, banca avea o poziție puternică și robustă atât din punct de vedere al lichidității, cât și al capitalului – pe bază consolidată, rata de acoperire a lichidității (LCR) a fost de 929% (mult peste media sectorului bancar și una dintre cele mai mari din sectorul bancar), iar rata de adecvare a capitalului (CAR) a fost 22,8%.
Operațiunile tbi arată o disciplină tot mai bună în ceea ce privește gestionarea costurilor (46,9% raportul costuri/venituri), la care se adaugă un randament al portofoliului de credite de 21,3%, ceea ce permite ca rentabilitatea activelor (ROA) și cea a capitalului propriu (ROE) să ajungă la 3,0%, respectiv 20%.
Petr Baron: Rămânem pregătiți pentru creștere și continuăm să redefinim experiența bancară în regiune
„În ultimele 6 luni, am dovedit încă o dată că putem fi valoroși pentru clienți prin furnizarea constantă de servicii noi – dar, în același timp, și foarte profitabili. Piatra de temelie a succesului nostru rămâne echipa și nu este o coincidență faptul că recent revista Newsweek ne-a numit printre primele 100 cele mai iubite locuri de muncă din lume!
Dedicarea echipei are efect pozitiv direct asupra clienților noștri din SEE, deoarece aceștia continuă să primească produse excelente și au parte de o experiență deosebită. Privind spre a doua jumătate a anului 2024, rămânem pregătiți pentru creștere și continuăm să redefinim experiența bancară în regiune”, spune Petr Baron, CEO, tbi fs.