De vreo două săptămâni mă chinui să mă delimitez de isteria în care s-a afundat societatea românească. Este un exercițiu care mă epuizează la propriu și îmi provoacă anxietate. În confruntarea asta absurdă a argumentelor raționale cu argumentele emoționale, cele mai multe fără un fundament și care capătă accente ridicole, asistăm la un vacarm greu de descris, dar și mai greu de suportat.
Elucubrațiile prezidențiabilului Călin Georgescu au pus pe jar nu numai societatea românească în ansamblu, ci și comunitatea de afaceri în particular. Cele mai aberante și periculoase declarații pentru economie au făcut referire la planurile economice pe care intenționează să le susțină în calitate de Președinte al României: naționalizare cu accent pe resursele țării, impozitarea companiilor în funcție de naționalitate și anularea privatizărilor. Nu sunt de făcut prea multe comentarii pe aceste teme pentru că respectivele planuri sunt din start absolut absurde luând în calcul apartenența României la Uniunea Europeană. Tocmai de aceea nu vreau să petrec foarte mult timp, despicând firul în patru pe un subiect contrar bunului-simț, care nesocotește legile societății.
Totuși, mi-a atras atenția o declarație a lui Călin Georgescu, făcută în apariția de la Realitatea TV, în care personajul minte poporul cu televizorul. “Nu avem bănci românești”, a specificat Călin Georgescu, după ce a zis în prealabil că 90% dintre instituțiile de credit din țara noastră sunt bănci străine. Aici, cred că este cazul să lămurim lucrurile. Informația promovată de prezidențiabil este falsă și avem datoria de a arăta adevărul. Iată cum stau lucrurile de fapt.
Raportul anual al Băncii Naționale a României aferent anului 2023, care ne arată printre altele cum sunt distribuite activele între băncile care activează pe piața locală, relevă faptul că numai în topul celor mai mari 10 bănci din România după nivelul activelor deținute sunt 3 bănci cu acționariat românesc, respectiv Banca Transilvania (20,15%), CEC Bank (10,41%) și Exim Banca Românească (3,29%), care aveau împreună la finalul anului trecut 33,85% din activele industriei bancare, adică puțin peste o treime.
Mergând mai departe pe firul informațiilor oficiale și raportându-ne la activitatea sistemului bancar din acest an rezumată în rapoartele financiare din primul semestru, se poate observa că aceste 3 bănci românești și-au majorat proporția (cel puțin în cazul primelor două instituții de credit amintite care și-au făcut publice rezultatele financiare) astfel: Banca Transilvania la 20,2% și CEC Bank la 11,1%. Mai mult, mai trebuie să luăm în considerare faptul că Banca Transilvania se află în prin proces de integrare a OTP Bank, instituție de credit pe care a cumpărat-o la începutul acestui an. Definitivarea preluării OTP Bank va duce cota de piață după active a Băncii Transilvania la peste 23%. Iată cum, luând în seamă aceste date, putem anticipa că la finalul anului 2024, cota de piață cumulată a Băncii Transilvania, CEC Bank și Exim Banca Românească va fi destul de aproape de borna de 40%.
Banca Transilvania este o instituție de credit cu acționariat majoritar românesc, structura acționariatului fiind 78,3% acționariat românesc și 21,7% acționariat internațional.
CEC Bank este o bancă universală dețină în proporție de 100% de statul român prin Ministerul Finanțelor.
Exim Banca Românească este o bancă universală ce are ca acționar majoritar statul român care deține, prin Ministerul Finanţelor Publice, 98,86% din capitalul social, restul acțiunilor fiind în posesia acționarilor minoritari persoane fizice si juridice – 1,14%.