După ședința de Guvern de săptămâna trecută, am aflat că programul ‘Noua casă’ va continua și în 2025. Plafonul de garantare a fost aprobat la 500 de milioane de lei, iar criteriile de eligibilitate au rămas neschimbate: avans de 5% pentru locuințe estimate la cel mult 70.000 euro și avans de 15% pentru locuințe estimate la cel mult 140.000 euro (echivalent în lei).
Din 2009 până în 2024, peste 334.000 de locuințe au fost achiziționate prin acest program, garantat de către stat, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. Şi condiţiile pentru cei care aplică la acest program rămân nemodificate, mai menţioneză oficialul.
Dacă în trecut acest tip de credit era cel mai căutat- oferea dobânzi competitive și cel mai mic avans din piață, astăzi multe bănci recunosc că nu au folosit tot plafonul alocat de STAT și spun răspicat că este un produs care nu mai corespunde condițiilor actuale din piață.
AICI ai GHID pentru Noua CASĂ.
Avantajul pe care îl are în continuare programul „Noua Casă” este avansul este de 5%, pentru sumele mai mici de 70.000 de euro
În ultima perioadă românii care au căutat un credit pentru locuințe au înțeles că este mai avantajos să-ți faci un credit ipotecar standard decât un împrumut garantat de Stat. De ce? Dobânzile fixe pe 3 sau 5 ani sunt mai avantajoase decât cele variabile stabilite în Programul Noua Casă.
Pentru clienți contează cât îi costă rata lunară și nu avansul mic de 5% – singurul beneficiu din acest moment al programului. Desigur, acesta mai reprezintă un avantaj doar pentru cei care caută o garsonieră sau apartament cu 2 camere într-un oraș mai mic. Sau poate atunci când ai ceva bani economisiti și vrei un credit prin care să completezi pana la suma finală.
Deci, odată cu dobânzile mari, este evident că vom căuta un credit cu o rată lunară cât mai mică.
Care este diferența dintre o rată lunară achitată prin programul Noua Casă și una pentru un credit ipotecar standard? Dar pentru un credit verde?
În prezent, o persoană care are un credit prin programul „Noua Casă” plătește o dobândă de 7,66%* (IRCC + 2,00pp) – adică indicele IRCC, la care se adaugă marja băncii de 2%.
Iata cum arată un calcul estimativ la cea mai mare bancă din sistem – Banca Transilvania. Calculul notru a vrut să fie simplu, dar relevant. Pentru un credit NOUA CASĂ în valoare de 280.000 de lei, pe o perioadă maximă de 30 de ani și avans minim de 5%, rata ta lunară va fi de aproximativ 2.000 de lei.

Cât scoți lunar din buzunar dacă alegi să faci un credit standard la aceeasi bancă?
Dacă ai un avans de 15%, te poți orienta pentru un imprumut standard al băncii – pentru aceeași sumă împrumutată de la BT. În acest scenariu, rata ta lunară scade cu 457 de lei, așa cum reiese din calculul orientativ.


Cea mai mică rată lunară o achiți atunci când alegi un împrumut verde- rata lunară mai mică cu 700 de lei față de Noua Casă
Creditul verde nu înseamnă numai prietenos cu mediul, ci aduce și beneficii financiare. Aproape toate băncile oferă dobânzi mai mici pentru aceste tipuri de împrumut, ceea ce duce la reducerea costului total al creditului cu aproximativ 2%.
La calcul BT, rata lunară scade consistent, inclusiv suma finală achitată băncii. Pentru achiziționarea unui imobil eco-friendly, sau o refinanțare, oferta Băncii Transilvania arată că rata ta lunară poate fi mai mică față de NOUA CASĂ cu aproape 704 de lei.
Însă, acest tip de împrumut poate fi mai greu de accesat dacă nu urmărești o achiziție nouă, sustenabilă.

Dacă și tu cauți un credit imobiliar-ipotecar dar ești atent la costuri, BankingNews a realizat un GHID cu 5 decizii care te ajută să reduci costul total al unui credit ipotecar cu cel puțin 30%.