Sectorul bancar ar putea fi lovit de o dublare a impozitului pe cifra de afaceri, de la 2% la 4%, începând cu 1 august, potrivit unui document aflat în discuție între Guvernul României și Comisia Europeană. Măsura vine în contextul în care inițial fusese stabilit că această taxă urma să scadă la 1% începând cu 2026.
Potrivit documentului obținut de TVR Info, impozit suplimentar pe sectorul bancar ar aduce în plus față de calculele inițiale 334,8 milioane lei (0,02% din PIB) în 2025 şi 1,34 miliarde lei (0,07% din PIB) în 2026.
Impact major pentru bănci și clienți
Conform Raportului anual al BNR, în 2024 sectorul bancar din România a generat un profit net record de 14,2 miliarde lei, iar cheltuielile cu impozitul pe cifra de afaceri au totalizat 1,29 miliarde lei. Această sumă a contribuit la deteriorarea indicatorilor de eficiență operațională (rata de eficiență a urcat la 50,8%) și a redus rentabilitatea, deși sistemul rămâne bine capitalizat și profitabil în context european.
Încasările statului din impozitul pe cifra de afaceri a băncilor ar putea ajunge la 2,58 miliarde lei în 2026, dacă noua taxă se menține
Dublarea impozitului aplicat băncilor, de la 2% la 4% din cifra de afaceri, ar putea aduce venituri considerabile la bugetul de stat. Potrivit unei estimări bazate pe datele oficiale ale BNR, în 2024 băncile au plătit aproximativ 1,29 miliarde lei din această taxă.
Dacă noua cotă de 4% va fi aplicată integral în 2026, încasările statului ar putea urca la circa 2,58 miliarde lei, adică aproape dublu față de nivelul din 2024.
Pentru anul în curs (2025), având în vedere scenariul în care taxa se aplică timp de 7 luni la 2% și 5 luni la 4%, statul ar putea încasa aproximativ 1,83 miliarde lei din impozitul aplicat cifrei de afaceri a sectorului bancar.
Această evoluție ar marca o creștere semnificativă a poverii fiscale asupra industriei bancare, într-un context în care băncile contribuie deja masiv la buget și susțin stabilitatea financiară prin capitalizare și eficiență operațională.
Documentul, obținut de TVR Info, conține un pachet amplu de propuneri fiscale, care include și:
-Majorarea cotei standard de TVA de la 19% la 21%;
-Creșterea cotei reduse de TVA de la 9% la 11% pentru alimente, medicamente, apă și pesticide;
-Accize mai mari la alcool, tutun și zahăr, cu un impact estimat la 1,5 miliarde de lei;
-Taxe suplimentare pe industria jocurilor de noroc, inclusiv o majorare a taxei de autorizare pentru online, de la 21% la 25%;
-Introducerea contribuției CASS pentru pensiile ce depășesc 3.000 de lei, aplicabilă doar sumei care trece peste acest prag.
Măsurile impuse din 1 august mai prevăd reducerea numărului anagajaților de la stat cu 25%, alte reduceri salariale prin diminuarea programului de lucru de la 8 ore la 6 ore și implicit stoparea creșterilor salariale din 2026.
Un oficial din Ministerul Finanțelor a confirmat pentru HotNews că este vorba despre un document de lucru, iar forma finală a măsurilor urmează să fie anunțată oficial în zilele ce urmează.