Un nou raport economic transmis de BRD Groupe Société Générale în 3 iulie 2025 aruncă o lumină critică asupra planurilor Guvernului de a introduce o taxă suplimentară pe cifra de afaceri a băncilor. Economiștii BRD atrag atenția că măsura, deși prezentată drept o corecție fiscală, poate genera efecte inverse: reducerea creditării, destabilizarea relației banci–stat și risc crescut de recesiune.
„Este vorba despre o nevoie politică de bani, nu despre o evaluare economică justă”
Analiști BRD susține că intenția de a crește sarcina fiscală asupra sistemului bancar „nu pare să fie rezultatul unei analize riguroase privind rentabilitatea reală a capitalului bancar, ci reflectă mai degrabă dorința de a strânge rapid venituri la buget sau de a răspunde presiunilor politice”.
Un pas greșit care poate genera efecte în lanț:
„Guvernul riscă să submineze capacitatea băncilor de a susține economia reală, să reducă rezervele de capital, să alimenteze instabilitatea sistemică și să trimită un semnal periculos piețelor”, avertizează economiștii BRD.
Economiștii atrag atenția că este dificil de definit ce înseamnă profituri normale versus excesive în banking, deoarece profiturile sunt foarte ciclice, iar sectorul bancar trece prin schimbări structurale semnificative. Asta implică o impredictibilitate accentuată a veniturilor fiscale pe termen mediu, arată economiștii BRD.
De altfel, BCE a subliniat constant că orice taxă aplicată sectorului financiar ar trebui analizată în contextul dublului său rol:
Motor al stabilității financiare,
Sursă de finanțare a bugetului,
Repartizator al riscurilor în cazul unui viitor șoc economic major.
BRD: Noua taxă bancară poate genera efecte negative prin mai multe canale
În analiza transmisă investitorilor, economiștii BRD arată că „intenția Guvernului de a transfera o povară fiscală mai mare asupra sectorului bancar va avea probabil efecte negative, prin mai multe canale”.
Printre acestea, raportul menționează:
-„Reducerea capacității de generare de capital a instituțiilor de credit și de susținere a finanțării economiei reale” – ceea ce ar putea afecta în mod direct oferta de credit;
-„Reducerea amortizoarelor de risc”, cu impact asupra capacității băncilor de a absorbi șocuri în scenarii de stres;
-„Creșterea instabilității sistemice, prin efectul de buclă negativă bancă–stat”;
-„Descurajarea investițiilor pe termen lung în servicii financiare și inovație fintech”;
-„Pierderea credibilității cadrului legislativ și trimiterea unui semnal negativ piețelor”, mai ales prin riscul perceput de recurs la măsuri de represiune financiară în locul unei politici fiscale solide.
De asemenea, raportul avertizează că „într-un context economic incert, în care profitabilitatea peste medie a băncilor scade și provizioanele cresc, impunerea unor taxe ad-hoc, fără analiză prealabilă, ar putea slăbi stabilitatea financiară generală, creditarea și mersul economiei.”
„Doom loop” – bucla care poate ruina stabilitatea financiară
Analiza BRD aduce în prim-plan o amenințare cunoscută sub numele de doom loop:
Statul taxează excesiv băncile → acestea nu mai cumpără titluri de stat → randamentele cresc → crește costul datoriei publice → bugetul se tensionează și taxează din nou sistemul bancar.
Această spirală autodestructivă poate destabiliza atât finanțele publice, cât și sistemul bancar.
Cine achită nota de plată? Tot populația
Documentul avertizează că gospodăriile vor suporta indirect povara fiscală, deoarece cererea acestora pentru servicii bancare este mai puțin sensibilă la preț. Totodată, creditarea în segmentele de risc va fi redusă.
BRD: „Nu tăia stâlpii casei când repari acoperișul”
„Un sector bancar solid a fost, alături de stabilitatea cursului, una dintre ancorele economiei românești în crizele ultimului deceniu. Decidenții trebuie să fie atenți să nu taie stâlpii de susținere ai casei în timp ce repară acoperișul fiscal”, maia arată analiza BRD semnată de Florian Libocor, Laura Simion, Ioan Mincu și Andrei Bondoc.
Context
Această luare de poziție a BRD vine în contextul în care Guvernul a decis dublarea taxei pe cifra de afaceri a băncilor, de la 2% la 4%. Măsura publicată astăzi arată astfel 👇
📌Impozit suplimentar pentru instituțiile de credit
Din considerente fiscal-bugetare, se propune majorarea cotelor de impozitare astfel:
4%, pentru perioada 1 iulie 2025 – 31 decembrie 2025 inclusiv;
4%, începând cu data de 1 ianuarie 2026.
Totodată, se propun reguli pentru:
calculul impozitului suplimentar începând cu 1 iulie 2025;
recalcularea impozitului pe cifra de afaceri, în cazul în care se înregistrează erori definite potrivit reglementărilor contabile.
Citeste si