Aderarea Romaniei la euro in 2015 este dificila pentru Romania, iar noul guvern format dupa alegerile parlamentare din decembrie urmeaza sa decida daca va fi mentinut sau nu calendarul de adoptare a monedei unice europene, in opinia economistului-sef al BNR, Valentin Lazea.
„Oficial, dupa alegerile parlamentare din decembrie, noul guvern va decide daca sa mentina sau nu calendarul curent de aderare in 2015. Dupa mine, este dificil de mentinut aceasta data pentru ca ar fi nevoie sa se indeplineasca cumulativ trei conditii: ar trebui sa intram in mecanismul ERM 2 peste doua luni, in ianuarie 2013 ar trebui sa luam in considerare doar perioada minima de ERM, de doi ani, si, in plus, ar insemna ca banca centrala si Comisia Europeana sa accepte ca adoptarea euro pentru Romania sa nu aiba loc la 1 ianuarie 2015, ci la mijlocul acelui an”, a declarat Lazea la sfarsitul saptamanii.
Surse de pe piata financiara spun ca, probabil, noul obiectiv de trecere la euro va fi anul 2019.
Unii analisti de pe piata locala au aratat in toamna acestui an ca adoptarea monedei euro de catre Romania in 2015 este de domeniul SF, intrucat Romania nu are toate temele facute, cel mai probabil orizont de timp pentru intrarea in zona euro fiind urmatorii zece ani. Ei au aratat ca biectivul pentru adoptarea euro trebuie sa fie unul realist, nefiind cazul anului 2015.