Adrian Vasilescu a declarat ca revenirea creditarii pe plus, dupa doi ani de scadere continua, in niciun caz nu se datoreaza costului creditului, ci faptului ca increderea bancilor in potentiala clientela a inceput sa renasca. „Criza a intrat intr-un moment de tranzitie si increderea a inceput sa renasca. Sigur, acest proces e greoi, ne așteptam sa dureze cativa ani. Cert e ca a reinceput foarte lent creditarea”, a spus Adrian Vasilescu.
Romanii trec din nou pe la banca!
„Pana nu demult, bancile spuneau: creditarea nu merge pentru ca nu avem cerere. La randul lor, multi consumatori spuneau: sunt prea scumpe creditele. Nici unii, nici ceilalti nu aveau incredere”, a explicat consilierul guvernatorului BNR la Digi 24.
„Asta si datorita faptului ca in societatea noastra s-a vanturat foarte mult ideeaca populatia ar fi supraindatorata. Aceasta idee este falsa”, spune Adrian Vasilescu. Practic, la aceasta ora, stocul de credite la nivelul intregii societati – asta inseamna creditarea statului, a firmelor și creditarea populatiei – insumeaza 286 mld de lei. Aceasta suma, daca o transformam in euro, o sa vedem ca e vorba intre 60.000 si 70.000 de euro. La nivelul unei tari de 20 de milioane de locuitori, in nici intr-un caz nu reprezinta o suma care sa fie supraindatorare”, a explicat Adrian Vasilescu.
„Cred ca avem una dintre cele mai mici rate de creditare din Uniunea Europeana. Normal, trebuie sa se reinceapa creditarea”, a adaugat el. „Pacatul e altul. Din creditele care s-au dat la populatie, doar 20% au mers spre case. Restul de 80% s-au dus spre consum”, a subliniat consilierul guvernatorului.