Comisia Europeană a anunţat marţi că a decis să amendeze compania de plăţi digitale Mastercard cu 570,6 milioane euro pentru că a limitat posibilitatea comercianţilor de a beneficia de condiţiile mai bune oferite de băncile din alte ţări membre ale Uniunii Europene, informează Reuters.
Atunci când un consumator utilizează un card de debit sau de credit într-un magazin sau pentru cumpărături online, banca comerciantului plăteşte un comision denumit ‘interchange fee’ către banca deţinătorului cardului de debit sau de credit. Acest comision este însă inclus în preţul final plătit de toţi consumatorii, chiar şi de către cei care nu utilizează un card.
Potrivit regulilor utilizate de Mastercard, banca utilizată de comerciant este obligată să aplice comisioanele de interchange din ţara unde este amplasat retailerul, iar înaintea datei de 9 decembrie 2015, când au fost introduse unele limite, aceste comisioane de interchange variau foarte mult în interiorul Uniunii Europene.
„Prin împiedicarea comercianţilor de a beneficia de condiţiile mai bune oferite de alte state membre, regulile Mastercard au crescut în mod artificial costurile pentru plăţile cu cardul, afectându-i pe consumatorii şi retailerii din UE”, a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.
Această amendă este ultima dintr-un şir de acţiuni adoptate în ultimul deceniu de Comisia Europeană pentru a încuraja tranzacţiile transfrontaliere şi comerţul online. De exemplu, Executivul comunitar a luat o serie de măsuri pentru a face obligatorii o serie de angajamente asumate de Visa Europe pentru a plafona nivelul comisioanelor de interchange pentru toate tranzacţiile cu cardurile de debit şi de credit în interiorul spaţiului economic european. De asemenea, Comisia Europeană a analizat comisioanele plătite pentru plăţile cu cardul de turiştii care vizitează Uniunea Europeană.
Executivul comunitar a precizat că a acordat Mastercard o reducere a amenzii cu 10% pentru că firma a cooperat cu Comisia în cursul investigaţiei sale, potrivit Agerpres.