Analiștii financiari din cadrul Raiffeisen Bank salută decizia Guvernului de a elimina unele măsuri prevăzute în Ordonanța 114, printre care instituirea taxei pe activele bancare. ”Considerăm corecte şi normale deciziile recente ale Guvernului, respectiv de eliminare a cerinţei de majorare amplă a capitalurilor impusă fondurilor de pensii private obligatorii şi de eliminare a taxei pe activele bancare. Fondurile de pensii private obligatorii şi băncile reprezintă verigile esenţiale ale sistemului financiar din România, iar impunerea de restricţii în ceea ce priveşte dezvoltarea acestora nu este raţională în contextul economic actual”, au menționat specialiștii Raiffeisen Bank, în cadrul unei opinii despre perspectivele anului 2020, realizată la invitația publicației online www.bankingnews.ro.
În opinia lor, România are nevoie de un sistem bancar robust şi eficient care să susţină creşterea gradului de intermediere financiară (cel mai scăzut din Uniunea Europeană în prezent) şi dezvoltarea economică. De asemenea, dezvoltarea sistemului privat de pensii obligatorii este necesară date fiind tendinţele sociale ce se manifestă în prezent (îmbătrânirea populaţiei).
”Anul 2020 vine cu provocări importante pentru sistemul bancar”, au subliniat analiștii Raiffeisen Bank. În primul rând, conform opiniei exprimate, contextul economic rămâne unul incert. ”Ne aşteptăm ca procesul de creştere economică să continue într-un ritm mulţumitor în 2020 (avans al PIB real de 3%), ceea ce reprezintă un factor pozitiv pentru activitatea bancară. Politica fiscală râmâne însă un factor de risc şi o sursă de incertitudine pentru mediul de afaceri, dat fiind nivelul foarte ridicat al deficitului bugetului public”, au explicat reprezentanții Raiffeisen Bank.
În acest context, economia râmâne vulnerabilă în faţa şocurilor adverse, generate fie de mediul extern (încetinirea creşterii economice şi creşterea incertitudinii la nivelul economiei globale), fie de mediul intern (în contextul unui an electoral încărcat). Băncile, ca restul firmelor din economie, au nevoie de politici fiscal-bugetare cu orientare pe termen mediu şi lung şi credibile.
”În al doilea rând, concurenţa în cadrul sistemului bancar este una ridicată. În plus, sistemul bancar trebuie să ţină pasul cu transformările care au loc în cadrul economiei, respectiv cu amplificarea digitalizării şi apariţia unor noi competitori din sfera nefinanciară. Aceste evoluţii presupun eforturi constante şi importante din partea băncilor pentru creşterea eficienţei şi pentru introducerea noilor tehnologii şi a noilor modalităţi de interacţiune cu clienţii”, au mai precizat specialiștii Raiffeisen Bank.
Nu în ultimul rând, analiștii Raiffeisen Bank nu pot exclude complet surprizele negative care ar putea veni din sfera cadrului legislativ ”pentru că în ultimii ani au tot avut loc astfel de schimbari legislative”.