Bancile privesc urmatoarea perioada cu ceva mai mult optimism in conditiile in care un procent semnificativ anticipeaza cresterea cererii de credite atat pentru persoane fizice cat si pentru persoane juridice si peste 80% din institutiile de credit se asteapta la o intensificare a activitatii de creditare, conform „Barometrului Bancar ARB & EY”. EY Romania a realizat, in baza unui parteneriat cu Asociatia Romana a Bancilor ( ARB ), indicele industriei bancare denumit „Barometrul Bancar ARB & EY” prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile bancilor membre ale ARB. La acest sondaj au participat banci totalizand o cota de piata in functie de active de peste 85%.
“Institutiile de credit sunt interesate sa sustina economia cu credite. Bancile se asteapta la o crestere usoara a cererii de credite in mai multe sectoare si segmente de clientela si, in acelasi timp, preconizeaza relaxarea partiala a politicilor de creditare in sectoare precum Industria, Tehnologia Informatiei, Agricultura, Telecomunicatii, Sanatate si pe segmentul IMM-urilor. ARB depune eforturi pentru eliminarea barierelor in desfasurarea activitatii bancare, astfel incat sectorul bancar sa fie si mai in masura sa-si sprijine clientii”, a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Consiliului Director al ARB.
Barometrul Bancar ARB & EY va fi derulat de doua ori pe an cu membrii Asociatiei Romane a Bancilor si este un instrument de informare al bancherilor si opiniei publice in privinta modului in care conducatorii din sistemul bancar romanesc privesc evolutia mediului economic, legislativ si de afaceri si implicatiile asupra bancilor pe care le conduc.
“Studiul se doreste un instrument de informare al bancherilor in legatura cu starea de spirit a celorlalti jucatori dandu-le posibilitatea sa compare propria perspectiva si propriile asteptari cu cele ale sistemului bancar in general. incepand cu urmatoarea derulare, in a doua parte a anului, se va putea identifica si sensul evolutiei acestor asteptari. in plus, cum acest studiu este derulat si in alte tari din Europa, inclusiv Europa de est, bancherii pot face o paralela cu rezultatele tarilor din regiune”, a spus Gelu Gherghescu, Partener EY Romania.
Pe zona de retail, peste 65% din banci se asteapta la o crestere a cererii de credite de consum, iar o proportie mai mare, de 75%, la un avans al cererii de carduri de credit. Tot intr-o proportie mare (70%) bancile anticipeaza cresterea cererii de creditare pentru clienti – persoane juridice. Potrivit sondajului, cadrul legislativ al insolventei si modul de aplicare al legislatiei descurajeaza creditarea, considera peste 85% din bancile respondente.
“Recentele modificari ale Codului insolventei aduc imbunatatiri cadrului legislativ, dar consideram ca mai sunt lucruri de facut in ceea ce priveste aplicarea legii pentru a convinge bancile ca lucrurile s-au schimbat si in consecinta pot sa-si relaxeze politicile de creditare. Mentinerea disciplinei financiare este conditia de baza pentru pastrarea stabilitatii sistemului bancar”, a subliniat Radu Gratian Ghetea.
Peste 80% din banci se asteapta ca cheltuielile cu provizioanele de risc de credit sa nu creasca sau chiar sa scada (35%). in acelasi timp, aproximativ 75% din banci cred ca rezultatele financiare se vor imbunatati.
„Este foarte important ca rezultatele bancilor sa se imbunatateasca contribuind astfel la capitalizarea acestora si implicit la cresterea apetitului de creditare”, a mai mentionat Gelu Gherghescu.
Pe termen mediu, o consolidare de anvergura mare in sectorul bancar nu este considerata probabila de vreme ce 71% din banci se asteapta la o consolidare de anvergura medie si doar 14% la o consolidare de anvergura mare. Sondajul releva ca institutiile de credit sunt interesate mai degraba de cumpararea de credite decat de vanzare. Aproximativ 43% din banci iau in considerare achizitia de portofolii de credite si doar 29% vanzarea unor astfel de active. Dintre acestea din urma multe se refera la practica deja uzuala a vanzarii unor portofolii relativ mici de credite neperformante.
Restructurarile din sectorul bancar se apropie de final, in conditiile in care 70% din banci nu vor reduce numarul angajatilor in urmatoarea perioada, in timp ce aproximativ 20% se asteapta chiar la o crestere a numarului de angajati. Simplificarea proceselor si automatizarea ocupa primul loc pe agenda bancilor, alaturi de gestionarea riscurilor, in timp ce simpla taiere a costurilor se afla doar la mijlocul clasamentului.