Asociatia Romana a Bancilor si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania au remis doua luari de pozitie fata de aprobarea de catre Camera Deputatilor a legii privind darea in plata. Publicatia online www.bankingnews.ro va prezinta in continuare cele doua comunicate de presa care aduc in prim-plan viziunea comunitatii bancare fata de intrarea in vigoare a acestui act normativ.
Asociatia Romana a Bancilor: Legea va avea un impact negativ asupra stabilitatii financiare
“Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a luat nota de votul Parlamentului privind aprobarea legii darii in plata. Comunitatea bancara ramane la aceeasi parere conform careia legea darii in plata va avea un impact negativ asupra stabilitatii financiare, asa cum pentru prima oara s-a considerat de catre Banca Nationala a Romaniei in sensul identificarii unui risc sistemic sever determinat de cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar bancar.
Mesaje similare au fost transmise si de catre Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International, etc. Exista interpretari clare ale industriei financiare, ale Presedintiei si Guvernului Romaniei, Bancii Centrale Europene si ale Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la posibilele elemente de neconstitutionalitate si de hazard moral.
Aceste elemente de neconstitutionalitate impreuna cu modificarea sau afectarea contractelor incheiate legal cu bancile in trecut vor fi luate in considerare de catre institutiile de credit cu privire la modul in care vor reactiona la impactul acestei legi.”
Patronatul Bancilor solicita institutiilor abilitate sesizarea Curtii Constitutionale
„Referitor la Proiectul de Lege privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, avand in vedere ca, in prezent, acesta a fost adoptat de catre Parlamentul Romaniei urmare a cererii de reexaminare a Presedintelui Romaniei, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), ale carui banci membre detin peste jumatate din totalul activelor bancare la nivelul intregului sistem, solicita cu toata responsabilitatea institutiilor abilitate sa-si exercite prerogativele si sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu aceasta Lege, in vederea verificarii constitutionalitatii acesteia.
Atat Guvernul Romaniei, in punctul de vedere emis cu privire la Lege transmis Camerei Deputatilor, cat si Ministerul Justitiei si Consilul Superior al Magistraturii au sesizat deja in mod formal o serie de aspecte de neconstitutionalite a Legii precum incalcarea principiului neretroactivitatii legii civile (prin aplicarea mecanismului darii in plata contractelor in curs de derulare dar si asupra procedurilor de executare deja incepute/finalizate), incalcarea dreptului de proprietate privata (prin privarea fortata a institutiilor de credit de bunurile proprii – drepturile de creanta), discriminarea creditorului ipotecar in raport cu alti creditori.
Toate aceste aspecte de neconstitutionalitate sesizate in mod repetat atat de catre comunitatea bancara cat si de institutiile mai sus mentionate au fost ignorate de catre Parlamentul Romaniei si subzista ca atare in forma finala a Legii adoptata de catre Parlament.
CPBR isi mentine declaratiile anterioare privind efectele adverse pe care legea, in forma adoptata astazi de Parlamentul Romaniei, le va produce la nivelul intregii economii si reaminteste, cu aceasta ocazie, pozitiile critice exprimate de catre Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International si Comisia Europeana privind prevederile legii.
Referitor la masurile pe care bancile le vor intreprinde dupa intrarea in vigoare a legii, mentionam ca CPBR, ca organizatie patronala, nu este in masura sa le evidentieze, acestea tinand de politicile comerciale si de risc ale fiecarei banci in parte.”