Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri şi Academia de Studii Economice din Bucureşti au lansat în parteneriat un curs facultativ de educaţie antreprenorială la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, în cadrul căruia seminarele sunt susţinute de antreprenori.
Inițiativa, dedicată studenţilor din anul al doilea din cadrul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale (ASE Bucureşti), face parte din programul „Primul meu business plan” al Ministerului Economiei şi îşi propune organizarea a 14 întâlniri cu tineri antreprenori. Programul a fost iniţiat ca o serie de workshopuri gratuite, iar, în cadrul ASE, a devenit curs facultativ. Acesta se numește “Consiliere, Mediere și Mentorat în Afaceri” și îl are titular pe Cătălin Răzvan Dobrea, profesor univ. dr. în cadrul ASE București. Discuţiile cu tinerii antreprenori se constituie în partea practică a acestui curs.
Pe de altă parte, seminarele sunt susţinute de către: Cristian Nicolae- membru fondator John Maxwell Team România şi cofondator SoftExpert Mobility; Mihai Rotaru- cofondator CleverTaxi; Bogdan Rusu- fondator Bogdan Rusu Services & Trading; Alexander Stoica Marcu- fondator 101trandafiri, în top 30 studenţi antreprenori din Europa conform Global Student Entrepreneurship Awards; Răzvan Andrei Nacea- CEO Seytour Medical Tourism, cofondator Center of Excellence în Health and Tourism, managing director Seytour Educaţional Group; Florin Stoian- fondator Yellow.Menu; Mihai Pătraşcu- CEO și fondator Evomag; Antoaneta Mareş- fondatoare Blouse Roumaine Shop; Viorel Udma- managing partner Accendo; Octavian Bădescu- fondator Sameday Courier; Marius Bostan- membru fondator al Fundației Naționale a Tinerilor Manageri (FNTM) și inițiator al proiectului de repatriere prin antreprenoriat RePatriot.
“Cand am început acest proiect l-am gândit ca pe o serie de întâlniri informale între studenţi şi tineri antreprenori. Însă partenerii noştri din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi-au dorit ca aceste workshopuri să devină un curs. Şi, într-adevăr, un astfel de curs în care studenţii pot afla de la antreprenori ce presupune un business ar trebui să fie în programa oricărei instituţii de învăţământ cu profil economic”, a declarat Claudiu Vrînceanu, secretar de stat în cadrul Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.
Printre temele abordate la seminarele din cadrul cursului “Consiliere, Mediere și Mentorat în Afaceri” se numără: realizarea unui plan de afaceri (informaţii generale), dezvoltare de produs, analiza pieţei, planul de vânzări şi de marketing, management şi structură organizaţională, riscuri în demersul antreprenorial, planificare financiară, surse de finanţare, pregătirea pentru pitch.
„Vrei să fii antreprenor? Fii optimist, pasionat, generos, demn. Selectează-ţi atent partenerii, concentrează-te, învaţă continuu, setează-ţi obiective. Şi dă 110% din ţine!”, a declarat în cadrul unui seminar susţinut la ASE, Cristian Nicolae- membru fondator al John Maxwell Team România şi cofondator al companiei de software SoftExpert Mobility.
Echipa care coordonează acestui proiect este formată din: Claudiu Vrînceanu- secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA), Ioana Antonescu- consilier personal secretar de stat MECRMA şi Conf.univ.dr. Roxana Voicu-Dorobanțu- ASE Bucureşti, Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale.
Cursul are 3 ECTS (puncte-credit), care pot fi obţinute doar de către studenţii anului al doilea la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, în urma unui examen, constând în prezentarea unui plan de afaceri.
Programul se va încheia cu o competiţie de idei de business deschisă tuturor participanţilor, cu premii în stagii de CEO/ Entrepreneur shadowing (timp petrecut alături de un antreprenor sau CEO) şi stagii de internship.
Despre programul “Primul meu business plan”
Seminarele derulate în cadrul cursului “Consiliere, Mediere și Mentorat în Afaceri” fac parte din programul “Primul meu business plan”- un proiect care constă într-o serie de workshopuri de educaţie antreprenorială pentru studenţi.
“Primul meu business plan” este un proiect de educaţie antreprenorială lansat în luna mai anul acesta de către Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri în parteneriat cu 8 universităţi de stat şi private, atât din Bucureşti cât şi din alte oraşe.
Workshopurile se adresează studenţilor de la opt universităti de stat şi private şi sunt susţinute de antreprenori şi reprezentanţi ai instituţiilor statului care acordă finanţare nerambursabilă sau administrează granturi din fonduri europene.
Până acum au acceptat să se implice în acest program un număr de 28 de antreprenori. Lista cu numele acestora este ataşată în documentul care însoţeşte acest comunicat.
Proiectul se derulează în parteneriat cu: Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea „Spiru Haret” din Bucureşti, Universitatea ”Nicolae Titulescu” din Bucureşti, Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu şi Universitatea „Petrol-Gaze” din Ploieşti.
De asemenea, proiectul se desfăşoară în parteneriat cu Fundaţia Natională a Tinerilor Manageri (FNTM), care oferă 100 burse pentru studenţi, acestea constând în programe de training online în domeniul antreprenoriatului.
Programul oferă, de asemenea, stagii de CEO/ Entrepreneur shadowing (timp petrecut alături de un antreprenor sau CEO) şi internship-uri pentru studenţi.
“Primul meu business plan” îşi propune implicarea unui număr de cel puţin 100 de studenţi din fiecare universitate. Astfel, la finalul primului an ar trebui ca minim 1.000 de studenţi să fi parcurs programul.
Consulta AICI lista Antreprenorilor și managerilor implicați în proiectul “Primul meu business plan”