Doi elevi ai Colegiului Național „Sfântul Sava” vor reprezenta România la finala europeană a concursului de educație financiară European Money Quiz care se desfășoară la data de 7 mai 2019 la Bruxelles și la care participă 28 de state europene.
Peste 900 de elevi, cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani, au participat la finala națională a concursului european de educație financiară, European Money Quiz, organizată de Asociația Română a Băncilor (ARB) printr-un parteneriat educaţional cu Institutul Bancar Român (IBR). 44 de clase din 26 de școli generale și licee din România au concurat la finala națională și au răspuns la cele 15 întrebări ale Quiz-ului.
La finala europeană, fiecare echipă, formată din câte 2 elevi, va răspunde la un număr de 30 de întrebări în limba maternă legate de alfabetizarea financiară. Câștigătorii finalei europene de la Bruxelles vor fi premiați în calitate de Campioni Europeni ai Banilor în 2019 cu un premiu în valoare de 3.000 de euro atribuit clasei.
„Rata foarte mare a răspunsurilor corecte date de elevii care au participat la concurs, de 88%, arată încă o dată faptul că elevii sunt receptivi la informații de educație financiară și este încă o dovadă a importanței introducerii educației financiare ca materie obligatorie în școli. Le urez succes celor care ne vor reprezenta la finala europeană”, a declarat Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor.
European Money Quiz este o inițiativă comună de alfabetizare financiară realizată de asociațiile bancare din Europa, sub coordonarea Federației Bancare Europene (FBE). Finala națională a European Money Quiz a avut loc în cadrul European Money Week, program desfășurat la nivelul Federației Bancare Europene și al asociațiilor bancare europene, în perioada 25-29 martie 2019.
Asociația Română a Băncilor are un rol important în promovarea educației financiare, atât în rândul adulților, cât și în rândul tinerilor și copiilor. ARB a dezvoltat de-a lungul timpului numeroase programe de educație financiară, dintre care amintim lansarea Manualului practic pentru utilizatorul de servicii financiare și programul Formare de Formatori „Educaţie şi Competenţă Bancară pentru profesori” prin care grupe de formatori specializaţi, cadre didactice din şcoli şi licee, sunt pregătite în scopul diseminării conceptelor financiar-bancare în rândul elevilor şi tinerilor.
Anul trecut, Ministerul Educației Naționale, Banca Națională a României, Ministerul Finanțelor Publice, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Asociația Română a Băncilor au încheiat un Acord de colaborare pentru realizarea de activități comune în domeniul educației financiare și elaborarea Strategiei Naționale de Educație Financiară (SNEF).