Viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Liviu Voinea, a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, principalele concluzii ale ”Raportului asupra Stabilității Financiare”, întocmit de specialiștii Băncii Centrale. Potrivit documentului, în 2015 s-a constatat creșterea accesului populației la cumpărarea de locuințe, pe fondul reducerii numărului de ani necesari pentru achiziționarea unei case de la 22 de ani în 2008 la 7 ani în 2015.
Raportul constată că finanțarea ipotecară și oferta de locuințe au crescut odată cu prețul, în timp ce populația beneficiază de condiții mai facile la accesarea de credite ipotecare. Un alt element important subliniat în analiza BNR este reprezentat de diminuarea costurilor împrumuturilor pentru locuințe.
”Ratele de dobândă pentru cumpărarea unei locuinţe au scăzut, în linie cu modificările ratei de politică monetară, iar băncile au relaxat standardele de credit pe fondul îmbunătăţirii condiţiilor macroeconomice şi al redresării pieţei imobiliare. Ratele de dobândă la creditele ipotecare în lei au ajuns la nivelul celor în euro, stimulând astfel creditarea în monedă națională și reducerea riscului de credit”, semnalează oficialii BNR în cadrul ”Raportului asupra Stabilității Financiare”.
Totuși, documentul relevă facptul că accesul la creditare riscă să se restrângă în viitor ca urmare a intrării în vigoare a legii privind darea în plată. ”Rata lunară de plată ar putea crește cu circa 45 la sută pentru un credit ipotecar mediu în monedă națională și cu aproximativ 40 la sută pentru un credit ipotecar mediu în euro. De asemenea, debitorii vor avea nevoie de mai mult timp pentru a economisi suma necesară pentru avans dacă este implementata Legea dării în plată”, avertizează specialiștii Băncii Centrale.
Poza care ilustrează acest material prezintă viziunea BNR asupra evoluției perioadei necesare constituirii avansului pentru un credit ipotecar și trendul pe care-l vor înregistra ratele lunare ale împrumuturilor de acest tip, după intrarea în vigoare a legii privind darea în plată.