BNR a decis să păstreze dobânda de politică monetară la 1,75% pentru următoarea perioadă având în vedere că inflaţia va rămâne negativă până la finalul anului, dar anunţă că preţurile vor creşte începând de anul viitor, odată ce efectele reducerii de TVA se vor disipa cu totul.
Deciziile CA al BNR au ca scop asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile. Consolidarea situaţiei economice reclamă asigurarea unui mix echilibrat de politici macroeconomice, precum şi progresul reformelor structurale.
BNR monitorizează atent evoluţiile mediului internaţional şi intern, fiind pregătită să utilizeze toate instrumentele de care dispune în această perioadă de incertitudini sporite.
Indicele ROBOR la trei luni, indicatorul de referinţă la credite se menţine la 0,73% pe an.
Analiştii cred că odată ce efectele reducerii de TVA se epuizează, iar inflaţia va reveni pe plus, este posibil ca dobânzile la lei să înceapă să crească uşor şi să treacă de 1% pe an, apropiindu-se de rata de politică monetară.
BNR remarcă în comunicatul de vineri, după şedinţa boardului, că împrumuturile acordarte sectorului privat şi-au accelerat creşterea în septembrie. De asemenea, ponderea leului în împrumuturile acordate continuă să crească, ceea ce reduce mult din riscul la nivelul întregului sistem versus împrumuturile în valută.
În ceea ce priveşte riscurile şi incertitudinile asociate perspectivei inflaţiei, Isărescu susţine că provin atât din mediul intern, cât şi din cel extern. Pe plan intern, acestea au ca principală sursă configuraţia bugetului pentru anul 2017.
„În general BNR are ca obiect primordial şi consideră că este important să păstrăm macrostabilitatea macroeconomică. Construcţia bugetului, ca şi execuţia bugetară, au un rol important în cadrul stabilităţii macroeconomice. În consecinţă construcţia bugetului pentru 2017 prezintă un rol important. Maniera în care vor fi încorporate legile recent adoptate ca şi cele prcedente nu este cunoscută încă”, a spus guvernatorul BNR la briefingul de presă de după şedinţa de politică monetară.
În şedinţa de astăzi, Consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, ediţia noiembrie 2016, ce încorporează cele mai recente date şi informaţii disponibile. Scenariul de bază al prognozei reconfirmă rămânerea ratei anuale prognozate a inflaţiei în teritoriu negativ până în decembrie 2016. De asemenea, se reconfirmă profilul ascendent pe care traiectoria acesteia îl capătă la începutul anului 2017. Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să revină în interiorul intervalului de variaţie al ţintei la mijlocul anului viitor şi să se plaseze la finele orizontului proiecţiei în jumătatea superioară a acestui intervalul. Această traiectorie reflectă atât epuizarea efectelor tranzitorii ale reducerilor cotei standard a TVA şi disiparea influenţelor şocurilor dezinflaţioniste globale, cât şi presiunile inflaţioniste exercitate de deschiderea graduală a excedentului de cerere agregată şi de costurile salariale unitare.
Pe baza datelor disponibile în prezent şi în contextul acestor incertitudini sporite, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an, continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
Următoarea şedinţă CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 6 ianuarie 2017.