Marcel Ciolacu anunță că vom avea o nouă bancă cu capital de stat. In sedinta de astazi, Guvernul aprobă proiectul Ministerului de Finante prin care se adoptă actul de constituire al Bancii de Investiții și Dezvoltare a Romaniei. Potrivit Guverului, banca va sprijini dezvoltarea antreprenoriatului, dezvoltarea socio-economică și regională din România.
”Astăzi aprobăm actul de constituire a băncii de investiții și dezvoltare a României. De peste un deceniu se vorbește despre această bancă, care există în toate țările. În sfârșit, o construim și noi. Banca aceasta reprezintă veriga lipsă între banii instituțiilor financiare internaționale și proiectele strategice de investiții ale României. Vom avea instrumentele financiare adecvate proiectelor de care economia țării are cu adevărat nevoie”, a spus Ciolacu.
Scopul creării băncii naționale de dezvoltare în România este abordarea directă a disfuncționalităților pieței financiare și a decalajelor de finanțare, în baza unei analize independente ex-ante, în scopul atenuării și reducerii lor prin desfășurarea de activități de dezvoltare, în conformitate cu legislația Uniunii Europene aplicabilă și cu actul constitutiv al fiecărei bănci de dezvoltare, potrivit MF.
Banca va acorda finanțare în condițiile pieței și acționează complementar instituțiilor de credit în scopul remedierii deficitelor de finanțare și disfuncționalităților pieței financiare.
Capitalul social se va asigura din bugetul de stat, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate prin legile bugetare anuale și/sau din veniturile rezultate din privatizare înregistrate în contul Trezoreriei Statului.
Potrivit proiectului, noua bancă cu capital de stat va avea ca scop principal sprijinirea antreprenoriatului, dezvoltarea socio-economică și regională în România prin promovarea investițiilor și facilitarea accesului la finanțare pentru beneficiarii eligibili.
Totodată, banca va implementa și/sau va administra instrumentele financiare finanțate din fondurile europene structurale și de investiții, precum și acordarea de finanțări în cadrul inițiativelor de investiții la nivelul Uniunii Europene, inclusiv pentru investiții co-finanțate de instituții financiare internaționale.
Principalele domenii sprijinite: activități economice desfășurate de întreprinderile mici și mijlocii; domenii și activități finanțate din fonduri europene; cercetare, dezvoltare și inovare; agricultură; proiecte mari de infrastructură și investiții strategice.
Reamintim că în România mai activează două bănci cu capital de stat- CEC Bank și EximBanca Românească.
Premierul a mai spus că anul viitor nu vor fi taxe noi și că guvernul va face rost de bani prin lupta cu evaziunea fiscală.
„Am spus foarte clar că anul viitor nu vor fi taxe noi. Vreau să-și plătesca taxele și cei care nu plăteau pana acum, cei care fraudau statul și care fură din sănătatea, educația și pensiile românilor”, a transmis premierul Marcel Ciolacu, înaintea ședinței de Guvern.