Scăpăm de creșterile care se resimt cu atâta acuitate în buzunarele românilor, spune Dan Suciu, directorul de comunicare al Băncii Centrale, explicând cum și de ce va ajunge România să aibă o inflatie de 7%, o singură cifră, în finalul trimestrul II din 2023.
„Scăderea inflației nu insemnă că scad prețurile. Paradoxal, înseamnă o creștere a prețurilor. Inflatia de 7% – cât prevede BNR ca va fi in trimestrul al II lea din 2023, o inflatie de o singură cifră, înseamnă o creștere a prețurilor de 7%, deci preturile vor continua să crească. Ritmul de creștere se va schimba, s-a temperat deja. Există această așteptare, să scadă prețurile. Dar nu, preturile ramân la nivelul care la care sunt”, a comentat Dan Suciu la Digi24.
Plafonările decise de guvern aduc predictibilitate și o inflatie de o singură cifră
Oficialul precizează că acesta este scenariul BNR după ce au intrat in vigoare plafonările la energie, gaze si electricitate – iar aceste demersuri pot duce, spre finalul trimestrului II, la o inflatie de o singură cifră.
„Cum măsurile durează până în 2025 acum avem o predictibilitate. Datorită acestei situații avem această estimare cu o inflație de o singură cifră, în partea a doua a anului viitor”, a spus Suciu.
De ce nu scad prețurile?
Nu putem intra în scăderi de prețuri decât dacă intrăm într-o recesiune puternică, mai spune oficialul BNR, explicând de ce nu scad prețurile in acest context economic.
„Nu cred că e o variantă optimă de a scăpa de inflație prin recesiune puternică sau chiar criză economică”, a mai explicat Dan Suciu.
BNR a pus frână inflaței
Oficialul BNR spune că acest instrument (dobânda de politică monetară) este cea mai bună pârghie în lupta cu inflația, iar dacă aceste creșteri nu ar fi avut loc, inflația ar fi depășit 20%. Prin creșterea dobânzilor, BNR a pus frână inflaței a mai spus putătorul de cuvânt al Bancii Centrale. Acesta a reamintit că la creșterile dobânzii de politică monetară efectul se vede in timp, nu e instantaneu.
„Cu siguranță am fi avut o inflație peste 20”, a comentat Suciu.
BNR luptă cu inflația prin creșterea dobânzilor. Ce va fi?
Cum principalul instrument împotriva inflatiei este dobânda de politică monetară, creșterea ei are influență asupra Roborului. Din acest scenariu încă nu am ieșit, chiar dacă partea a doua anului 2023 poate arata mult mai bine, este opinia oficialului.
„În acest moment datele sunt extrem de volatile, încă suntem intr-o zona mare de incertitudine in privința preturilor, chiar cu plafonările existente. Avem multe influente externe care nu depind de noi- vedem ce se intampla cu carburanții – e greu de stiut cum va fi afectată România. Sunt multe necunoscute. Consiliul de Administratie va decide pe baza analizelor expertilor din BNR care le fac in permanenta si le actualizeaza cu mare frecvență”, a mai spus Dan Suciu, directorul de comunicare al Băncii Centrale.