Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) se întrunește astăzi pentru a șasea ședință de politică monetară din 2023. Potrivit analizelor macroeconice realizate de economiștii BT, BCR și ING, Banca Centrală va menține dobânda cheie la 7%.
Consens în piața bancară: Banca Centrală nu va modifica dobânda cheie pe tot parcul anului 2023
Este deja cunoscut din analizele anterioare că economiștii se așteaptă ca Consiliul de Administrație să păstreze neschimbată dobânda cheie până la finalul acestui an. Diferențe apar atunci când vorbim de anticipații pe termen mai lung. Analiștii BCR cred că actuala rată a dobânzii va fi menținută până la jumătatea anului 2024, însă economiștii Băncii Transilvania și cei de la ING vorbesc de păstrarea dobânzii cheie doar până la final de an.
BCR: BNR va păstra neschimbată dobânda de politică monetară până la jumătatea anului 2024
BCR se așteptă ca BNR să mențină neschimbată rata de politică monetară la 7,00%, în ședința din 7 august a Consiliului de Administrație. Este posibil ca prognoza actualizată a inflației să înregistreze modificări, inclusiv din cauza modificărilor fiscale, notează o analiză semnată de Ciprian Dascălu, economist șef al BCR.
”Prognoza actualizată de inflație ar putea avea mici modificări, deși riscurile în creștere privind indicele prețurilor de consum, inclusiv din modificările fiscale, este probabil să fie subliniate”, declară Ciprian Dascălu, economist șef al BCR.
„Inflația de bază a continuat să scadă în luna iunie până la 13,5% a/a, de la 13,6% în mai, în conformitate cu așteptările noastre, deși a depășit prognoza BNR de 13,3%. Prin urmare, am putea observa o revizuire marginală ascendentă a perspectivelor BNR pentru IPC de bază”, se mai arată în cadrul analizei.
De altfel, BCR consideră că daca nu va exista o abatere semnificativă a inflației, BNR va păstra neschimbată dobânda de politică monetară până la jumătatea anului 2024.
Și analiza ING vorbește despre decizia BNR de a menține astăzi rata cheie la 7,00% Potrivit băncii, BNR va prezenta noul raport asupra inflației care ar trebui să confirme, în mare măsură, previziunile anterioare ale băncii centrale privind inflația.
ING: Încă nu există presiuni de depreciere pentru leul românesc și este probabil ca politica actuală să fie extinsă până la sfârșitul anului
De altfel, și Valentin Tătaru, economistul șef al ING România, arată că dobânda cheie va fi păstrata la acest nivel până la final de an. „Încă nu există presiuni de depreciere pentru leul românesc si este probabil ca politica actuală să fie extinsă până la sfârșitul anului”.
„Credem că BNR va menține rata cheie pe 7 august, inclusiv pentru restul anului. Ne menținem punctul de vedere cu privire la o primă reducere a ratei ce va avea loc în primul trimestru al anului 2024, iar dobânda cheie va fi de 5,5% până la sfârșitul anului 2024. Ciclul de relaxare va fi justificat de inflația mai scăzută, dar probabil temperat de randamentele de bază și regionale, deoarece diferențialul de dobândă nu se poate restrânge excesiv”, spune Valentin Tătaru, economistul șef al ING România.
„Pe plan intern, este puțin probabil ca noile măsuri fiscale anunțate pentru a limita decalajul bugetar să schimbe semnificativ situația pe frontul emisiunilor, unde Ministerul Finanțelor se află într-o poziție confortabilă”, mai noteaza analiza ING.
BT: Ne așteptăm ca banca centrală să mențină rata de dobândă de politică monetară la 7,00%
Și Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania consideră că BNR va menține rata dobânzii. „Ne așteptăm ca banca centrală să mențină rata de dobândă de politică monetară la 7,00%, pe fondul perspectivelor de decelerare pentru dinamica anuală a prețurilor de consum și de deteriorare a climatului din sfera economiei reale”, notează Andrei Rădulescu într-o analiză macroeconomică.
Toată lumea economică așteaptă prezentarea Raportului asupra inflației din luna august care va cuprinde cele mai recente proiecții ale BNR privind inflația.
În prezent, BNR vede inflația IPC la 7,1% în decembrie 2023 și 4,2% în decembrie 2024, cifre nu departe de estimările ING de 6,9% și, respectiv, 4,1%. Temerea economiștilor este că inflația de bază s-ar putea dovedi mai persistentă și s-ar putea menține deasupra cifrei principale în cea mai mare parte a acestui interval de timp.
Citește și