Banca Transilvania a inregistrat in primul semestru din 2015 o crestere cu 8,4% a activelor fata de sfarsitul anului 2014, totalizand 38.601 milioane lei. Veniturile operationale au ajuns la 965,5 milioane lei, cu 11% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand erau 870 milioane lei. Totodata, profitul brut consemnat de Banca Transilvania se ridica la 226,31 milioane lei, în crestere cu 8% fata de semestrul I 2014, se arata intr-un comunicat de presa remis de institutia de credit.
Horia Ciorcila, Presedintele Consiliului de Administratie Banca Transilvania, declara: ”Suntem multumiti de rezultatele Grupului Financiar Banca Transilvania pe primul semestru al anului. Acestea reflecta faptul ca atat în privinta cererii organice, cat si a achizitiei Volksbank Romania estimarile noastre au fost corecte si ne ofera perspective pozitive în viitorul imediat. Ramanem focusati pe cresterea Grupului, pe relatiile cu clientii nostri si vom fi în continuare unul dintre principalii finantatori ai economiei romanesti, în conditiile în care observam o crestere a cererii de credite, pe fondul îmbunatatirii mediului de afaceri si a încrederii clientilor în perspectivele economiei”.
Ömer Tetik, Director General Banca Transilvania, afirma: „Rezultatele primului semestru ale acestui an sunt în linie cu strategia bancii si ne determina sa privim cu optimism întregul an. Am înregistrat o crestere consistenta, peste media pietei, a activitatii de creditare si a numarului de clienti. Cresterea volumului de activitate si a gradului de utilizare a produselor de catre clienti se reflecta în dinamica accelerata a veniturilor operationale”.
La sfarsitul semestrului I 2015, soldul creditelor nete este cu 13,4% mai mare decat era la finalul anului 2014, în ciuda continuarii scoaterii de credite în afara bilantului în semestrul I 2015 (438 milioane lei). În acelasi timp, totalul resurselor atrase de Banca Transilvania de la clienti este cu 6,2% peste nivelul de la sfarsitul anului 2014.
Creditele neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezinta 9,84% din totalul portofoliului de credite al Bancii Transilvania, coborand pentru prima data în ultimii ani sub pragul de 10%.
Activitatea curenta a Bancii Transilvania
* Profitul brut este de 226,31 milioane lei, în crestere cu 8% fata de semestrul I 2014. Rezultatul include impactul modificarilor reglementarilor contabile valabile din data de 1 ianuarie 2015, în sensul ca, în conformitate cu acestea, contributia la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare a fost înregistrata în momentul generarii obligatiei de plata si nu a fost amortizata pe parcursul întregului an. Efectul acestei schimbari a reglementarilor contabile este vizibil doar în situatiile financiare preliminate si însumeaza 40,5 milioane lei în 2015 si 36,6 milioane de lei în 2014. Daca nu ar fi existat aceasta schimbare, profitul brut în semestrul I 2015 ar fi fost de 266,81 milioane lei.
* Numarul de clienti activi ai bancii, persoane fizice si companii, a crescut cu 9% fata de aceeasi perioada a anului 2014, de la 1,76 milioane de clienti, la 1,92 milioane de clienti.
* Numarul de operatiuni derulate prin conturi BT a crescut cu peste 10% fata de aceeasi perioada a anului 2014, iar ritmul de crestere a veniturilor din comisioane operationale a fost de peste 9%.
* În semestrul I 2015 banca a acordat atat companiilor, cat si persoanelor fizice peste 67.000 de credite noi, în valoare de 3.529 milioane lei.
Banca Transilvania a încheiat semestrul I 2015 cu un portofoliu de 2,39 milioane carduri, generand tranzactii cu 18,02% mai mari fata de perioada similara a anului precedent. Cota de piata a bancii privind volumul tranzactiilor cu carduri este de 17,9%. BT are în portofoliu 240.000 de carduri de credit, prin programul de loialitate STAR.
* Ȋn ciuda cheltuielilor de integrare a Volksbank Romania în structura BT si a impactului modificarilor legislative cu privire la înregistrarea cheltuielilor referitoare la garantarea depozitelor, eficienta operationala este la un nivel sub media pietei, cu un raport cost/venituri de 50,17%.
* Marja neta de dobanda a crescut de la 2,80 pp în trimestrul I al anului la 2,85 pp, cumulat la nivelul semestrului.
Alte informatii financiare
* Banca Transilvania a înregistrat în semestrul I 2015 cheltuieli nete cu provizioanele pentru active si angajamente de creditare de 255 milioane lei.
* Acoperirea creditelor neperformante cu provizioane aferente si garantii ipotecare reprezinta în continuare peste 119,21%, valoare pastrata pe parcursul ultimilor doi ani.
* Soldul total al provizioanelor este de 2.393 milioane lei, la 30.06.2015, reprezentand 10,75% din totalul creditelor.
* Solvabilitatea bancii, luand în considerare profitul anului 2014 si a semestrului I 2015, este de 16,4%.
La nivelul bilantului, ponderea subsidiarelor – inclusiv Volksbank Romania – reprezinta 14% din totalul activelor Grupului Financiar Banca Transilvania. Plusul este reflectat cu precadere pe pozitia de portofoliu de credite, care este in valoare de 26,8 miliarde la nivel de grup. La nivelul pasivelor, diferenta pozitiva este de asemenea concentrata la nivelul activitatilor cu clientii, depozitele de la acestia ajungand la un total de 35,6 miliarde la nivel de grup. Capitalurile proprii ale Grupului Financiar BT sunt la sfarsitul lunii iunie 2015 la un nivel de 5,79 miliarde lei.
Dinamica pozitiva a veniturilor operationale si a veniturilor din comisioane subliniaza faptul ca strategia Grupului Financiar Banca Transilvania este consolidata si focusata pe sinergii între segmente de business diferite.
Din punctul de vedere al impactului proiectului de integrare a Volksbank Romania asupra rezultatelor financiare, estimarile si prognozele prezentate de BT la Adunarea Generala Actionarilor din aprilie 2015 sunt confirmate de cifrele intermediare de la sfarsitul primului semestru al acestui an.
Despre Banca Transilvania
Banca Transilvania este una dintre cele mai mari trei banci din Romania, în functie de active, cu o cota de piata de 9,8%. Activitatea sa este organizata pe trei linii principale de business: Corporate, IMM si Retail. BT are peste 6.000 de angajati, o retea formata din 550 de sedii si 1,92 de milioane de clienti activi. Strategia bancii este sustinuta de actionari internationali, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si IFC – Banca Mondiala.