Banca Transilvania continuat să susțină și în trimestrul trei din 2020 economia românească, antreprenorii şi populația. Potrivit BT, activele Grupului Financiar Banca Transilvania au ajuns la 100,4 miliarde lei la finalul trimestrului trei din acest an, iar eficienta operationala a bancii se pastreaza la nivel confortabil de 45,25%.
Profitul net consolidat al Grupului BT este de 1.056,76 milioane lei, din care cel al bancii este de 901,49 milioane lei. Subsidiarele si participatiile de capital au contribuit cu peste 155 milioane lei la profitabilitatea Grupului BT.
Datele BT arată că soldul creditelor acordate de BT a crescut cu 1,1 mld lei pe parcursul celui de al treilea trimestru, ajungand la 40,1 mld lei.
“Desi evolutia nu este deloc favorabila din cauza pandemiei, ramanem optimisti si increzatori in revenirea economiei in urmatoarea perioada. Ne dorim cresterea finantarilor acordate de BT, in cel mai responsabil si eficient mod posibil, pentru a sustine economia si cresterea bancii. In mod cert, contextul actual, care a afectat intreaga lume si poate chiar mai tare economiile dezvoltate, aduce si oportunitati pentru Romania si acesta este si un avantaj pentru noi, pentru ca nimeni nu cunoaste piata mai bine decat noi, ca banca romaneasca” – afirma Ömer Tetik, Director General, Banca Transilvania
Creditele au crescut pana la 41,9 miliarde lei, inclusiv creditele din contractele de leasing financiar, iar depozitele clientilor au ajuns la 83,9 miliarde lei, din care 58,7 miliarde lei sunt economiile persoanelor fizice, iar 25,2 miliarde lei, ale persoanelor juridice.
Banca a dat peste 30.900 credite retail pe parcursul trimestrului, din care 2.600 credite imobiliare, ajungand la peste 750.000 de clienti retail creditati.
Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 3,59% la 30 septembrie 2020. Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 124%. Daca sunt luate in considerare si garantiile, rata de acoperire este de 131%. Solvabilitatea bancii fara profitul anului 2020 este de 20,01%, iar cu profitul inclus aceasta este de 21,80%.
Atentia bancii s-a indreptat, ca si pana acum, catre sustinerea clientilor retail, IMM si middle corporate, asigurand sustinerea nivelului de baza al economiei, dar si o dispersie adecvata a riscului de credit.
Prin programul guvernamental IMM Invest, banca a acordat peste 7.000 de finantari, ajungand la peste 18.000 clienti IMM creditati.
Impactul contextului actual in metodologia si nivelul de provizioane porneste de la abordarea prudenta si preventiva specifica Bancii Transilvania. BT a facut schimbari de metodologie privind provizionarea, tinand cont de recomandarile BNR si EBA. Considerand potentialele efecte viitoare ale crizei de sanatate si economice, costul riscului la finalul trimestrului trei din 2020 a fost de 1,68%. In 9 luni din 2020, soldul provizioanelor a crescut cu 16,2% pana la 2.944 mil. lei, comparativ cu soldul de la finalul anului 2019 (2.533 mil. lei).