Adeverințele de venit, certificatele de atestare fiscală și popririle vor fi transmise online instituțiilor, fără a mai fi eliberate pe hârtie, la ghișeu, sau trimise prin poștă, a explicat, pentru Profit.ro, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Dragoș Doroș. În acest fel, ar dispărea și riscul popririlor multiple cauzate, acum, de faptul că ANAF trimite adresa concomitent la toate băncile unde sunt deschise conturi.
„Lucrăm deja la o procedură cu băncile astfel încât poprirea să fie transmisă concomitent la toate băncile unde sunt deschise conturi, iar în momentul în care o bancă instituie poprirea, celelalte, la care mai sunt deschise conturi, să poată vedea în sistem acest lucru și să nu mai o instituie, la rândul lor” a explicat Doroș, precizând că există discuții cu Asociația Română a Băncilor ca ANAF să intre pe internet banking pentru plata online, la fel cum sunt furnizorii de utilități sau de telefonie.
Pentru că lipsește o comunicare între bănci, sunt înregistrate popriri multiple pentru aceeași datorie. Fiscul ar trebui să restituie sumele reținute suplimentar în cel mult 5 zile.
„In cazul popririi bancare, băncile au obligația să plătească sumele indisponibilizate în contul indicat de organul de executare în termen de 3 zile de la indisponibilizare”.
Popririle pot fi puse pe orice venituri și disponibilități bănești în lei și în valută. Sumele din salarii, pensii, ajutoare sau indemnizații cu destinație specială pot fi executate până la 1/2 din venitul lunar net, în timp ce sumele datorate cu titlu de obligație de intreținere sau de alocație pentru copii pot fi executate până la 1/3 din venitul lunar net. În cazul companiilor, nu sunt executate, de exemplu, sumele necesare plății drepturilor salariale, inclusiv a impozitelor și contribuțiilor aferente acestora, potrivit Profit.ro