Bancile nu mai sunt asa de arogante ca inainte. Nu mai sunt o icoana, spune Misu Negritoiu, fost bancher, actualul sef al ASF. Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara din Romania, a comentat la „Digipedia”, impreuna cu Emil Hurezeanu, ultimul episod din serialul documentar „Bancherii” produs de BBC. In context, domnia sa a vorbit deschis despre banci, despre piata aisgurarilor – care este cea mai fragila si a explicat de ce RCA, dar si asigurarile obligatorii pentru locuinte trebuie sa creasca.
Declaratiile sefului ASF, Misu Negritoiu:
„Bancile nu si-au revenit, nu va mai fi niciodata ca inainte. O falimentare a unei institutii-gigant ar fi provocat tulburari masive economice si sociale. Viziunea este acum de o asanare ordonata, chiar daca intri in faliment, sa nu fie unul brusc. Asta a fost lecția dupa ’30 si ce facem diferit fata de ’30 si de ce. Si iata ca o criza de dimensiuni comparabile, pana la urma, n-a avut aceleasi efecte sociale”, a explicat Misu Negrițoiu.
„Stricto sensu, pana la urma nimeni n-a pierdut bani. Bancile sunt reglementate si sunt supravegheate pentru protecția depunerilor consumatorilor, nu pentru altceva. Cei ai in depozite nu trebuie sa pierzi. Nimeni nu si-a pierdut un singur depozit in aceasta criza. Nicaieri. Asta a fost o criza foarte bine controlata si ordonata”, considera presedintele ASF.
Daca te duci si depui in Cipru un miliard de euro cu o dobanda de 10% asta nu mai e depozit, e investiție. Investitorii intr-adevar au pierdut, a aratat bancherul. Oamenii au crezut prea mult in viitor, crede el.
Nicio banca nu va mai avea aceeasi lejeritate in a se expune la risc, nu va mai avea aceleasi castiguri ca inainte, acelasi profit, aceeasi reputație. intr-adevar, trebuie sa reconstruiesti aceasta incredere, iți trebuie un comportament mult mai umil, mai smerit. Bancile nu mai sunt asa de arogante ca inainte. Nu mai sunt o icoana.
In Romania, cea mai fragila este piata asigurarilor, care are si cei mai mulți clienti. S-a produs o debalansare, care porneste de la mentalitatea gresita ca RCA este de fapt un impozit si atunci ma duc la cea mai proasta asigurare. Protecția consumatorului – sunt probabil 8 milioane de RCA – incepe insa cu educația financiara si civica. Trebuie sa ne gandim, ca in orice democrație, ca avem niste drepturi, dar si obligații, spune Misu Negritoiu.
„Noi acum, la acest produs, incercam sa rebalansam situatia, ca oamenii sa nu se duca si mai ales societatile de asigurari sa nu vanda numai produse ieftine, ieftine, fara sa asigure nivelul de despagubire necesar”, a aratat presedintele ASF. Aceeasi problema este si la asigurarile obligatorii de locuințe, a adaugat el.