Deponentii bancilor cipriote au dat in judecata Banca Centrala Europeana (BCE) si Comisia Europeana pentru pierderile suferite ca urmare a programului de salvare convenit anul trecut de Cipru cu principalii lui creditorii internationali. Dupa lungi negocieri, reprezentantii FMI, UE, BCE au acceptat, in martie 2013, sa acorde Ciprului un imprumut de 10 miliarde de euro, in schimbul unui plan de masuri economice (cresteri de impozite, privatizari etc.) si al restructurarii drastice a sectorului financiar. Pentru a se salva, Cipru a fost de acord sa inchida a doua mare banca locala, Laiki Bank, si, de asemenea, sa impuna pierderi deponentilor la Bank of Cyprus, cea mai mare banca cipriota.
Acum, deponentii bancilor cipriote au demarat patru procese in care cer despagubiri, dupa ce au fost constransi, practic, sa accepte pierderi din cauza taierii depozitelor lor la Bank of Cyprus Pcl si Cyprus Popular Bank Pcl, potrivit detaliilor din aceste procese publicate in Monitorul Oficial al Uniunii Europene. Documentele nu precizeaza amploarea acestor pierderi.
BCE si Comisia Europeana i-au „privat” pe deponenti de banii lor, depasind „in mod grav limitele competentelor lor prin adoptarea prematura a prevederilor referitoare la folosirea depozitelor pentru salvarea bancilor”, sustin deponentii. Sunt atacate inclusiv „restrictiile impuse la transferurilor de fonduri, care i-au impiedicat pe deponenti sa retraga sau sa-si transfere fondurile la banci mai sigure”.
Aceste procese se adauga altor 12 actiuni juridice avand drept subiect Ciprul demarate anul trecut la Curtea Europeana.
citeste pe www.ekathimerini.com