Mugur Isarescu, Florin Georgescu, Liviu Voinea si Bogdan Olteanu au fost prezenti la discutiile cu membrii Comisiei de Buget Finante ai Camerei Deputatilor. Declaratia Guvernatorului Mugur Isarescu a punctat in deschidere contextul prin care s-a ajuns la „explozia francului” si consecintele acestei masuri externe. „Nu e vorba despre vreo decizie a BNR, ci de o masura a Bancii Elvetiei care a dus la o apreciere a francului fata de 180 de valute” a explicat seful Bancii Centrale.
Domnia sa a exprimat, inca odata, ca masurile BNR in acest caz sunt limitate si a explicat membrilor prezenti in Comisie ce risca Romania din punct de vedere economic, venind cu cifre si date despre pierderile suferite de sistemul bancar. „La cursul mediu calculat lunar de la momentul acordarii creditului pana in prezent (propunerea deputatului Ana Birchall), bancile ar trebui sa suporte pierderi de 3,2 miliarde lei (0,4% din PIB)”.
Mugur Isarescu reitereaza ca interventia printr-o lege este periculoasa. Trebuie reactionat rational si nu emotional.
„Nu avem un risc sistemic la nivelul debitorilor ci avem un risc sistemic la cele 3 banci la care se concentreaza marea parte a creditelor”, a declarat Guvernatorul.
Romanii cu credite in euro sau dolari se vor simti discriminati
„Mi se pare periculos sa se vina cu o lege care sa intervina in 70.000 de contracte de credit. Solutia trebuie sa ii vizeze pe toti debitorii in valuta pentru ca vor veni si ei sa fie sprijiniti” a explicat Isarescu.
Ce solutii realiste vede BNR
„Negociere intre parti, conversie la cursul zilei (eventual cu un discount) sau reducerea temporara a dobanzii” sunt solutiile mentionate de Guvernator in fata Comisie de Buget Finante. Domnia sa nu a omis nici schemele propuse de catre Guvern, rescadentarea, dar care nu este o solutie acceptata de clientii cu imprumuturi in franci.
Guvenatorul a tinut sa explice ca unii clienti nu vor sa negocieze ci doar sa obtina ce si-au propus, sa impuna. Iar exemplul dat se refera la reconversia creditelor propuse de unele banci si refuzul unor clienti care nu vor „decat curs istoric”.
„Tineti cont ca si bancile sunt la mana deponentilor. Nu doar debitorii sunt la mana bancilor, cum se repeta excesiv. O banca a trimis solicitari clientilor sa faca conversia. 13% nu au raspuns solicitarilor. 25% au spus ca nu vor decat curs istoric. 15% sunt in curs de negociere. Situatia este de astazi dimineata”.
Bancile sunt autonome fata de BNR. Noi nu avem nicio responsabilitate in gestionarea lor
„Ca sa fiu mai brutal, dl Cinteza cand se duce la o banca nu se duce ca sa ii spune sa aiba grija de debitorul X care are probleme ci dimpotriva, se duce sa-l traga pe bancher de ureche sa recupereze creditul, a comentat Isarescu la una din intrebarile venite din partea deputatilor.”
Vorbind despre clauzele abuzive din unele contracte de credit, vice-guverantorul Bogdan Olteanu a explicat pozitia BNR:
„Nicio clauza abuziva nu are ce cauta in vreun contract. Autoritatea statului care se ocupa de acest lucru este Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului. Daca se decide eliminarea unei clauze dintr-un contract, bancile care detin asa ceva trebuie sa-l elimine. Daca nu respecta decizia unei instante este caz penal”, a explicat Olteanu.