CEC Bank vs. EXIM Banca Românească sunt primele oferte din Programul guvernamental „Noua Casă” 2025. Românii interesați de oportunitatea de a-și achiziționa o locuință cu garanția statului au deja două banci care și-au făcut publică oferta din acest an.
CEC Bank și EXIM Banca Românească, cele două mari bănci de stat, se numără printre cele 13 instituții financiare participante, demonstrând angajamentul lor față de susținerea accesului la locuințe pentru cetățeni.
Reamintesc că „Noua Casă” 2025 a devenit operațional în această săptămână, după ce Ministerul Finanțelor a aprobat un plafon de garantare de 500 de milioane de lei, alocat celor 13 bănci interesate – materialul BankingNews îl citești AICI.
CEC Bank vs. Exim Banca Românescă
CEC Bank și EXIM Banca Românească – cele două bănci de stat – intră într-o competiție directă pentru a atrage clienții interesați să-și cumpere prima locuință. Cum toate băncile se aliniază cadrului general al programului, diferența stă în câteva detalii. Acestea nu pot tăia costuri sau dobânzi, dar fiecare se luptă să devină prima opțiune în mintea clientului. CUM?
CEC Bank: Dobândă mai mică, dar condiționată de fidelizarea clientului
Cu o abordare pragmatică, CEC Bank oferă o dobândă mai avantajoasă condiționând aducerea salariului la bancă.
7,45%/an – dobândă variabilă (IRCC+ 1,90 pp) pentru clienții ce iși vor încasa veniturile prin CEC Bank
7,55%/an – dobândă variabilă (IRCC+ 2,00 pp) – pentru clienții ce nu vor opta pentru încasarea veniturilor prin CEC Bank
Instituția cu acționariat majoritar de stat oferă celor interesați și un exemplu de credit de 260.000 lei, pe 30 de ani, unde rata lunară diferă în functie de dobândă.
Dacă optezi pentru încasarea venitului prin CEC Bank, rata lunară va fi de 1.872,97 lei, iar DAE (Dobânda Anuală Efectivă) va fi de 7,70%.
Pentru clienții care NU vor să-și ducă salariul la băncii, rata va fi mai mare cu câțiva lei lunar – adică 1.890,20 lei, iar DAE crește la 7,81%. În final, suma plătită în plus băncii, dacă nu dorești fidelizarea, va fi de aproximativ 5.515 lei.

Alte comisioane
Comision de administrare anual (% la sold) – 0,08 %
Comision de administrare anual – – 0,15%: comision de gestiune datorat FNGCIMM
Comision pentru evaluare imobil admis in garantie:- 450 lei- terenuri/apartamente
Verificare raport evaluare – 100 lei
EXIM Banca Românească oferă credite cu un DAE mai mare
De cealaltă parte, oferta EXIM Banca Românească vine cu o dobândă de 7,55%. Pentru un credit de 225.000 lei, pe 30 de ani, EXIM are o dobândă variabilă de 7,55% și un DAE de 7,98%, care include toate costurile colaterale (evaluare, administrare cont, comision FNGCIMM etc.).

Alte comisioane
Comision de gestiune al garantiei datorat FNGCIMM (anual calculat la soldul garantiei) – 0,15%
Comision unic analiza promisiune de garantare (calculat la valoarea promisiunii, proportional cu numarul de luni de valabilitate) – 0,15%
Costul raportului de evaluare al imobilului adus in garantie – va fi suportat de catre client anterior acordarii creditului. Costul stabilit si perceput de companiile de evaluare agreate: 500 RON pentru apartamente.
CEC Bank vs EXIM Banca Românească (sau oricare altă bancă)?
Decizia finală aparține viitorilor proprietari. În condițiile actuale ale pieței, programul nu mai reprezintă un interes – prețurile mari din piața imobiliară fac ca suma oferită în program pentru un avans de 5% (un avantaj in trecut) să nu mai permită locuința dorită în orașele mari, iar dobânzile variabile sunt mai mari decât unele oferte standard.
Este clar că Noua Casă nu lasă loc pentru competiție- cu taxe și dobânzi pre-stabilite, iar băncile înscrise în program nu pot să aducă în piață o „rivalitate” sănătoasă. Astfel, în final, experiența clientului va conta mai mult (inclusiv cea anterioară). Timpul de aprobare a creditului, simplitatea aplicării, disponibilitatea consilierilor, claritatea informațiilor, sunt detaliile care vor influența percepția clientului.
Dar, într-un context economic tot mai greu în care fiecare detaliu contează, ofertele bine explicate și economisirea unor sume cât de mici – pot deveni alternativa viabilă.
Detalii complete despre condițiile de creditare în Noua Casă 2025 citești AICI 👇