Federația Bancară Europeană (The European Banking Federation), vocea industriei bancare europene care întrunește asociațiile de profil din 32 de țări, a publicat actualizarea sa anuală privind evoluția sectorului bancar european. Analiza din decembrie 2020, explorează, printre altele, impactul Covid-19 asupra industriei de profil. Materialul relevă faptul că răspunsul coordonat din partea autorităților Uniunii Europene a atenuat cu succes creșterea volatilității pieței după debutul pandemiei în Europa.
Totodată, politica monetară a Uniunii Europene, flexibilitatea supravegherii, soluțiile de reglementare și sprijinul semnificativ din partea Fondului de Redresare au contribuit, în opinia specialiștilor Federației Bancare Europene, la susținerea economiei de pe Bătrânul Continent pe tot parcursul pandemiei. Acest lucru arată clar faptul că băncile fac parte din soluție, menținând și îmbunătățind nivelul împrumuturilor către economia europeană.
„Reziliența consolidată a băncilor și suportul politic au susținut creditele către populație și afacerile din Europa, ajutându-i astfel pe cetățeni să treacă mai ușor prin aceste vremuri tulburi. Împreună cu factorii de decizie politică și autoritățile de supraveghere, băncile trebuie să încorporeze lecțiile învățate acum în viitorul nostru cadru de reglementare ”, a declarat Gonzalo Gasos, director de politici prudențiale și supraveghere la Federația Bancară Europeană.
Raportul instituției analizează, de asemenea, contracția din sectorul bancar european în anul 2019, atât în ceea ce privește numărul de angajați, cât și sucursalele. Se observă astfel că tendința clienților din Uniunea Europeană de a adopta, pe scară largă și cu entuziasm, plățile electronice și serviciile bancare online sau mobile, a dus la scăderea numărului de instituții de credit cu 30% față de anul 2008.
Numărul total de instituții de credit din UE a scăzut cu peste 30%, comparativ cu 2008, din cauza adoptării rapide a serviciilor digitale
Analiza serviciilor bancare din Europa arată că numărul total de instituții de credit din Uniunea Europeană a scăzut constant în ultimii 11 ani – în 2019 numărul acestora s-a redus cu 1,8%, ajungând 5.981. Astfel, în 2019 au fost cu 2.544 de instituții de credit mai puțin decât în 2008. De asemenea, numărul sucursalelor bancare din UE a scăzut și el, ajungând la 163.270, ceea ce arată că aproximativ 10.000 de sucursale au fost închise pe parcursul anului 2019. Comparativ cu 2008, numărul total de sucursale bancare a scăzut cu 31%, respectiv cu aproape 75.000, reflectând efectul adpotării rapide a serviciilor bancare online și mobile în ultimii ani.
În 2019, mai mult de jumătate din populația UE (58%) a folosit serviciile bancare pe internet, comparativ cu 25% în 2007.
Schimbări s-au produs și în ceea ce privește angajații instituțiilor de credit din Uniunea Europoeană. Numărul persoanelor care lucrează pentru acestea se situează la cel mai scăzut nivel de când BCE realizeză aceste statistici (1997), și s-a situat la aproximativ 2,62 milioane de persoane la sfârșitul anului 2019, comparativ cu 2,67 milioane cu un an mai devreme. Scăderea este și mai dramatică dacă realizăm comparația cu anul 2008, atunci când în domeniu lucrau aproximativ 3.26 de milioane de oameni. Nu în ultimul rând, statistica mai arată faptul că aproximativ două treimi din personalul băncilor din UE este angajat de o instituție cu sediul într-una dintre cele mai mari cinci economii ale UE.
În anul 2019, valorea depozitelor totale – IMM și persoane fizice – a crescut cu 4,7%, până la 17,7 trilioane de euro (cu 13,1 trilioane de euro în depozite din zona euro). În cazul persoanelor fizice, procentul a crescut cu 6,2% comparativ cu 2018, în timp ce în cazul depozitelor de afaceri, acesta a crescut cu 2,9%.
Pe de altă parte, valoarea împrumuturilor acordate persoanelor fizice din UE a crescut cu 4,8 la sută, până la 8,7 trilioane de euro. Această creștere a fost accelerată de creditele acordate în zona euro, unde valoarea împrumuturilor s-a mărit constant în ultimii 5 ani, cu aproximativ 730 miliarde euro din 2014.