Bancile centrale risca sa provoace bule speculative pe piata de capital si cea imobiliara, prin masurile de stimulare economica, fiind mai usor sa sustina cresterea preturilor actiunilor si locuintelor decat sa previna incetinirea inflatiei sub tintele stabilite, relateaza Bloomberg.
Scaderea preturilor, de la benzina si pana la cafea, poate fi o veste buna pentru cumparatori, dar dezinflatia ingreuneaza rambursarea datoriilor si cresterea profiturilor. Cel mai mare pericol este atunci cand dezinflatia (scaderea ratei inflatiei) devine deflatie (scadere prelungita si generalizata a preturilor), situatie in care populatia amana achizitiile in asteptarea unor preturi mai mici, iar companiile amana investitiile si angajarile, din cauza scaderii cererii pentru produsele lor.
„La nivel mondial apare din nou o tendinta de dezinflatie”, a declarat saptamana trecuta Robert Sinche, analist la Pierpont Securities Holdings in Stamford, Connecticut, citat de Bloomberg.
Presedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Ben Bernanke, si omologii sai de la alte banci centrale incearca sa evite pericolul deflatiei prin dobanzi mici si stimuli monetari. Ei au mizat pe faptul ca cresterea preturilor actiunilor si locuintelor va mari increderea populaiei si a companiilor si va accelera cresterea economica si inflatia. In prezent, bancile centrale trebuie sa mentina sau sa intensifice aceste masuri, riscand ca eforturile lor sa faca mai mult rau decat bine, prin urcarea preturilor actiunilor si proprietatilor la niveluri nesustenabile.
„Aveti un zid de lichiditati care duce la o inflatie a activelor si eventual la bule speculative”, a afirmat saptamana trecuta Nouriel Roubini, presedintele Roubini Global Economics, la televiziunea Bloomberg.
Inflatia la nivel global va fi de circa 2,8% in acest an, a doua cea mai scazuta dupa Al Doilea Razboi Mondial, pe fondul somajului ridicat din tarile dezvoltate si incetinirea cresterii economice pe pietele emergente, considera Bruce Kasman, economist sef la JPMorgan Chase in New York.
Marile banci centrale au redus dobanzile de politica monetara si cumpara obligatiuni. Cu toate acestea, doua treimi din 27 de banci care au stabilit tinte de inflatie, analizate de Morgan Stanley, nu au reusit sa le atinga.
„Asistam in ultimele luni la acumularea tensiunilor deflationiste. Pe piete nu exista crestere, asa ca toata lumea se bate pe o placinta mai mica”, a aratat Laurent Freixe, vicepresedinte executiv la Nestle.
Banca Centrala Europeana (BCE) a surprins analistii saptamana trecuta cu reducerea dobanzii cheie cu un sfert de punct procentual, la un nou minim record de 0,25%.
Incepand din luna septembrie, mai multe banci centrale din state emergente, intre care Israel, Chile, Ungaria, Sri Lanka, Peru si Mexic, au redus la randul lor dobanzile.
Oficialii Fed au afirmat in repetate randuri intentia de a mentine dobanzile aproape de nivelul zero pana cand cresterea economiei americane si inflatia se vor accelera, chiar daca se gandesc cand sa inceapa restrangerea achizitiilor lunare de obligatiuni, in valoare de 85 de miliarde de dolari.
Guvernatorul Bancii Japoniei, Kikuo Iwata, a declarat la sfarsitul lunii octombrie sa institutia va cumpara obligatiuni pana cand va atinge obiectivul unei inflatii de 2%. Japonia s-a confrutnat cu problema deflatiei in ultimii 12 ani.
Reducerea dobanzii cheie de catre BCE sustine estimarile pozitive pentru pietele globale de capital, considera Trevor Greetham, director la Fidelity Worldwide Investments in Londra.
In SUA, politica monetara relaxata a Fed va urca indicele Dow Jones la 18.000 de puncte, in urmatorii doi ani, de la nivelul record de 15,783 puncte atins pe 11 noiembrie, anticipeaza Allen Sinai, director general la Decision Economics in New York.
Si preturile locuintelor sunt in crestere. Indicele S&P/Case-Shiller, al preturilor proprietatilor in 20 de orase americane, a crescut cu 12,8% in august, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cel mai mare avans dupa cel din februarie 2006. In Marea Britanie, preturile locuintelor au urcat in octombrie pentru a noua luna consecutiv. In unele regiuni din Germania, preturile apartamentelor au crescut in medie cu peste 25%, din 2010.