Romanii care au intarzieri mari la plata creditelor nu prea s-au confruntat pana acum cu o atitudine transanta din partea bancilor, considera unii consultanti financiari. Situatia s-ar putea schimba radical pentru restantieri daca bancile s-ar concentra pe curatarea de credite neperformante. Potrivit consultantului Matei Paun, bancile ar trebui obligate de BNR sa scape de creditele neperformante, ele fiind cele care blocheaza cel mai mult economia.
„Au multe miliarde de euro blocate in credite neperformante, pe care intarzie sa le inchida, sa le execute. Bancile nu au capacitatea de a executa aceste credite, astfel ca trebuie sa le vanda. Blocarea acestor bani afecteaza apetitul bancilor de a acorda noi credite. In plus, bancile trebuie sa isi eficientizeze retelele. Au prea multe unitati si asta afecteaza de asemenea apetitul lor de creditare, prin cheltuieli prea mai de functionare”, explica Matei Paun, managing partner al firmei de consultanta pentru fuziuni, achizitii si finantari BAC Investment, pentru Capital.ro
Bancile nesanatoase ne afecteaza pe toti, nu numai pe restantieri
„Pana acum nu s-a facut decat sa se amane o curatenie interna, care sa pregateasca terenul pentru o revenire economica. Daca bancile sunt nesanatoase, asta ne afecteaza pe toti. Bancile trebuie obligate sa scape de aceste credite, iar asta trebuie sa vina din partea supraveghetorului pietei, adica din partea BNR. ”
Analistul vorbeste insa prea putin, intr-o singura fraza, despre legea falimentului personal. „O legislatie a falimentului personal ar ajuta foarte mult atat debitorii, cat si economia in ansamblu. Ar permite o curatenie mult mai eficace”, conchide Matei Paun.