Creditarea in lei ramane un vis pentru multi romani, deoarece este considerabil mai scumpa decat cea in euro. Diferenta dintre dobanzile anuale efective (DAE) este cu 2,5 puncte procentuale mai mica la un credit ipotecar in euro decat la unul in lei. Din diferenta de dobanda rezulta si o rata lunara mai mica, insa exista si riscuri pe care cei care se imprumuta in moneda europeana si le asuma. Primul pe lista este cursul de schimb urmat de faptul ca indicele de referinta, adica euriborul, este acum la minimul istoric si ar putea sa inceapa sa creasca.
Cand vrei sa accesezi un credit ipotecar, calculele amanuntite pentru un contract pe 30 de ani, iti dau batai de cap. Creditele in lei sunt clar mai scumpe decat cele in euro. Desi marjele de profit ale bancilor sunt mai mici la lei decat la euro, diferenta de costuri vine din dobanzile la care banca se finanteaza la randul ei.
Euribor se afla la minimul istoric, valoarea sa fiind de 0,2 in timp ce dobanda medie la lei are o valoare de 5,47.
Punand un credit langa altul ajungi la concluzia ca doar daca cursul euro trece de 5,6 lei un credit in moneda nationala devine mai avantajos decat unul in euro.
In plus, potrivit Finzoom.ro, dobanda pentru creditele imobiliare in lei a crescut usor la finalul anului trecut, in timp ce in cazul creditelor in euro a ramas neschimbata. Media dobanzii anuale efective pentru lei era la sfarsitul lunii decembrie de 9,73% in timp ce pentru euro media era de 6,42 la suta.
Cele mai bune dobanzi la creditele ipotecare in euro si lei
In momentul de fata, cea mai buna oferta din Romania pentru creditele ipotecare in euro o au cei de la Alpha Bank, in timp ce la ofertele in lei, cei de la ING au „preluat” conducerea, de la CEC Bank. Dobanda pentru creditul in euro este de 5,38 la suta in timp ce la lei aceasta este de 7,89 la suta. Daca anul trecut credeam ca dobanzile se vor alinia, astazi constatam ca nu avem nici o sansa sa vedem creditele in lei si euro la aceleasi costuri.
TOP 5 banci cu dobanzi efective avantajoase
EXEMPLU
Potrivit calculelor FINZOOM, in cazul unui credit de 57 de mii de euro, s-ar plati o rata lunara echivalenta cu 1378 lei, in timp ce pentru un credit similar, dar in lei, rata este mai mare cu 380 de lei. Dupa 30 de ani de credit, suma totala de rambursat este cu peste 137 de mii de lei mai mica in cazul monedei europene fata de lei.