Cand vrei sa iei un credit ipotecar de la banca, se pare ca ai parte de un risc. Seismic! In anii de boom imobiliar bancile te rugau sa iei un credit de la ei. Astazi, cand viata e grea pentru toti, ei iti inchid usa in nas. Descrierea e noua? Nu, doar cazul. Un client al Credit Europe Bank risca sa fie executat de banca deoarece nu are incheiat un contract cu o firma de asigurare. Dar de ce nu are un contract? Pentru ca societatile de asigurari, inclusiv compania de profil ce apartine Credit Europe Bank, refuza sa-i faca unul, pe motiv ca locuinta pe care a cumparat-o contractand un credit de la EA, este situata intr-un bloc cu risc seismic.
Este stiut faptul ca un client cu credit imobiliar este obligat sa aiba si o asigurare a locuintei, insa cei mai multi asiguratori nu vor sa mai asigure aceste case „cu bulina”. Asa se face ca acesti clienti se afla in pericolul de a fi executati de Credit Europe Bank, desi isi platesc ratele la timp.
R.O. si-a cumparat acum cinci ani o locuinta intr-un bloc construit in 1938. Credit Europe Bank i-a dat imprumutul, desi cladirea este incadrata in gradul 2 de risc seismic inca din 1997. Anul acesta este primul in care ea nu a reusit sa-si faca o asigurare de casa desi a incercat la cinci companii, inclusiv la firma de asigurari a bancii.
Problema este ca orice ipoteca are nevoie de o asigurare. Iar banca ameninta cu executarea silita pentru incalcarea contractului. Clienta afirma ca in prezent Omniasig i-a inaintat o oferta, dar contractul inaintat precizeaza ca: Omniasig nu acorda desbagubiri in caz de cutremur pentru locuinte incadrate in risc seismic RIDICAT. Acest termen nu este definit de catre companie.
Daca clientii nu aduc documentele la banca cat mai curand, acestia risca sa fie executati silit. In cazul in care nu pot achita suma datorata, banca va vinde locuinta la licitatie. Cui? Altui client care nu va putea sa o asigure!!!
Consultantii financiari spun ca este un abuz sa fortezi clientul sa plateasca tot creditul ori sa-l executi silit. Avocatii spun ca niciun proces in acest caz nu ar avea temei juridic. Si totusi, banca face presiuni asupra clientilor.
Daca esti tu supus presiunilor unei banci, te simti nedreptatit, scrie-ne pe redactia@ bankingnews.ro
Gabriela DINU