Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat in cadrul emisiunii „Vorbeste Liber”, de la TVR ca sase banci au fost de acord cu conversia creditelor in franci elvetieni in lei.
„Exista oameni cu probleme sociale, oameni care si-au pus casa garantie, pentru ei trebuie sa intervenim. Pana astazi a fost un beneficiu sa iei credit in franci. Acum au dificultati pentru aceasta explozie conjuncturala a francului elvetian. Acum trebuie sa apara ceea ce s-a numit „impartirea poverii”, considera reprezentantul Bancii Nationale a Romaniei.
„Acum 7-8 ani acesti clienti nu puteau lua un credit in lei. Acum se poate face conversia in lei. Bancile au transmis asta debitorilor. Bancile nu propun asta Bancii Nationale pentru ca noi nu controlam creditarea, contractele de credit”, a mai explicat Olteanu la TVR.
Bancile vor propune conversia creditelor la cursul zilei cu anumite reduceri
„Sunt sase banci care au propus conversia creditelor in lei combinata cu o reducere a sumei datorate, fie o reducere a dobanzii platite. Aici mai e loc intre banci si clienti si cred ca bancile pot sa mai gaseasca resurse pentru a lasa ceva mai mult. Acum se poate face conversia in lei. Din cele 6 banci, care au cam 95% din credite, toate au facut deja propuneri de conversie a creditelor cu anumite reduceri, cu anumite beneficii pentru cetateni”, a declarat la TVR viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.
Sa nu-i lasam pe oameni sa fie mintiti de avocati care vor sa castige bani
Legat de actiunea din Croatia de inghetare a cursului pe o perioada de un an, Bogdan Olteanu a declarat ca in Croatia „se va declara proceduara de infringement, de incalcare a legislatiei europene. Comisia europeana va anula legislatia din Croatia. Eu nu vreau sa facem masuri ilegale pentru ca ele nu folosesc decat demagogic, populist pe termen scurt. Trebuie sa actionam prin masuri legale, a explicat viceguvernatorul BNR.
O explicatie a venit si pentru decizia din Polonia, de conversie a creditelor in franci. Acesta a tinut sa explice ca Polonia nu va face o conversie la un curs istoric, pentru ca ar risca proceduara de infringement, iar Guvernul a cerut bancilor sa faca o reducere de dobanda pentru a ajuta clientii. Nici in Ungaria conversia creditelor nu s-a facut la un curs istoric, ci la un curs stabilit de Banca Nationala.
Din totalul celor 75.000 de persoane care figureaza cu credite in franci elvetieni inregistrate in bilanturile bancilor, aproape o treime (32%) se regasesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% Banca Româneasca si 2% la OTP Bank.