Peste 365.000 de europeni au participat la un studiu BCE online și au ales temele pentru viitoarele bancnote euro. Iar numarul este un record si pentru BCE, spune Cristine Lagarde. „Deciziile de azi reflecta alegerile cetetenilor europeni, mai spune oficialul.
BCE a făcut următorul pas în procesul de reproiectare a bancnotelor
Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a ales astăzi „Cultura europeană” și „Râurile și păsările” drept teme posibile din care să aleagă pentru viitoarele bancnote euro. Decizia ține cont de rezultatele sondajelor efectuate în vara anului 2023, iar publicul european si a ales preferințele din șapte teme selectate.
În sondajul comandat de BCE, „cultura europeană” a fost cea mai populară (21%) în rândul cetățenilor din zona euro, urmată de „Râurile: apele vieții în Europa” (18%) și „Păsările: libere, rezistente, inspiratoare” (17%). Sondajul a cuprins un eșantion reprezentativ de 23.377 de europeni.
De asemenea, BCE a efectuat același sondaj online în lunile iulie și august 2023, atrăgând un număr record de peste 365.000 de răspunsuri din partea europenilor. Rezultatele completează concluziile sondajului reprezentativ. Au fost preferate aceleași trei teme, deși într-o ordine diferită. În ambele sondaje, celelalte patru teme selectate au fost clasificate substanțial mai jos.
Pentru a reflecta preferințele publicului cât mai larg posibil, Consiliul guvernatorilor și-a dat aprobarea de a combina „Râurile: apele vieții în Europa” și „Păsările: libere, rezistente, inspiratoare” într-o singură temă legată de natură.
„Suntem foarte mulțumiți de participarea puternică la sondajul nostru online”, a declarat președintele BCE, Christine Lagarde. „Ambele teme alese împărtășesc un fir comun de conectare între Europa și europeni, iar acest lucru este în concordanță cu obiectivul nostru de a face bancnotele mai identificabile pentru oamenii de toate vârstele și mediile.”
Consiliul guvernatorilor a decis să înființeze un grup consultativ care să propună motive pentru temele selectate până la sfârșitul anului 2024. După aceea, va avea loc un concurs pentru proiectarea noilor bancnote și cetățenii europeni vor avea din nou șansa de a-și exprima preferințele cu privire la design.
Piero Cipollone: Ne asigurăm că toată lumea poate alege modul în care plătește, fie că este vorba de numerar sau plăți digitale
„Bancnotele sunt un simbol al unității noastre europene, acum și în viitor. Ne angajăm să ne asigurăm că toată lumea poate alege modul în care plătește, fie că este vorba de numerar sau plăți digitale”, a declarat Piero Cipollone, membru al Comitetului Executiv.
Cele două teme selectate sunt definite astfel:
Cultura europeană: bogata moștenire culturală a Europei și sectoarele culturale și creative întăresc identitatea europeană, creând un sentiment comun de apartenență. Cultura promovează valorile comune, incluziunea și dialogul în Europa și pe tot globul. Adună oamenii împreună.
Râuri și păsări: râurile și păsările nu recunosc granițe, simbolizeaza libertatea și unitatea dintre europeni și legătura noastră cu natura. Europa se mândrește cu o mare varietate de râuri și păsări care inspiră și amintesc de responsabilitatea noastră de a proteja mediul.
INEDIT. Tema actuală a bancnotelor euro este „vârste și stiluri”
Tema actuală a bancnotelor euro este „vârste și stiluri”, iar motivele principale de pe fiecare bancnotă sunt ferestrele, ușile și podurile bazate pe stiluri arhitecturale din perioade diferite in istoria Europei.
Banii fizici nu dispar. Din contră, ei vor fi adaptați. Bancnotele din viitor vor tine cont de europenii de toate vârstele și mediile, inclusiv cei vulnerabili, cum ar fi persoanele cu deficiențe de vedere
BCE explică că băncile centrale naționale din zona euro se asigură că bancnotele euro rămân un mijloc de plată inovator, sigur și eficient. Dezvoltarea regulată de noi serii de bancnote este o practică standard pentru toate băncile centrale. Într-o lume în care tehnologiile de reproducere a bancnotelor evoluează rapid și falsificatorii pot accesa cu ușurință informații și materiale, este necesar să se emită noi bancnote în mod regulat.
Dincolo de considerentele de securitate, BCE se angajează să reducă impactul asupra mediului al bancnotelor euro pe parcursul ciclului lor de viață, făcându-le totodată mai identificabile și mai incluzive pentru europenii de toate vârstele și mediile, inclusiv pentru grupurile vulnerabile, cum ar fi persoanele cu deficiențe de vedere.