Raiffeisen Bank nu este singura instituție de credit care a decis să majoreze avansul pentru împrumuturile ipotecare pentru a-și lua măsuri de siguranță pentru eventualitatea în care Legea privind Darea în plată va fi aprobată de Parlament în forma actuală.
Bancpost este a doua bancă din România care modifică condițiile de acordare a creditelor ipotecare, mărind agresiv avansul necesar solicitanților.
Astfel, pe site-ul propriu Bancpost promovează acum produse de finanțare pentru care aportul propriu este de 33% pentru împrumuturile în lei și de 43% pentru cele în euro.
Până în prezent, avansul solicitat de Bancpost era de 15% pentru creditele în lei și de 25% pentru cele în euro.
Diferențele dintre ofertele promovate de cele două bănci care au decis până acum majorarea avansului la creditele ipotecare este dată aportul propriu mai mic solicitat de Bancpost pentru finanțarea în lei (33% față de 35% la Raiffeisen Bank) și de suma necesară mai mare în cazul unui împrumut în euro (43% față de 40% la Raiffeisen Bank).
Reprezentanții Bancpost au transmis publicației online www.bankingnews.ro o reacție oficială în urma deciziei de majorare a avansului: “Proiectul legii privind darea în plată determină schimbarea profilului de risc asociat produsului de creditare, prin trecerea de la creditarea personală, susținută de o garanție reală imobiliară, la un produs de finanțare a activelor. În acest sens, suntem datori să acționăm în spiritul reglementărilor prudențiale pentru administrarea riscului. Astfel, Bancpost a decis modificarea condițiilor de creditare aplicate creditelor ipotecare, atât pentru cele în lei, cât și pentru euro, avansul solicitat la contratarea unui împrumut fiind de 33% la lei, și respectiv 43% la euro.”
Amintim faptul că și CEC Bank a anunțat prin vocea președintelui Radu Grațian Ghețea că instituția statului lucrează la construirea unui produs de finanțare imobiliară care o să prevadă darea în plată și care va avea condiții de acordare mult mai restrictive decât împrumuturile pe care le au la dispoziție românii în momentul de față. Nici șefii altor bănci, cum ar fi BCR, Banca Transilvania, UniCredit Bank sau BRD, nu au omis varianta de a lua decizia de a majora avansul pentru creditele ipotecare.